She & Him: A Very She & Him Christmas

SHE & HIM

A Very She & Him Christmas

Double Six/Domino/Playground

Betyg: 7

 

När det utannonserades att She & Him stod redo att langa fram en julskiva tänkte nog en och annan att hon och han därmed skulle kunna ta alla sina kaliforniska klangfullheter till sin yttersta spets. Det vore trots allt helt logiskt efter »Volume One« och »Volume Two«, välkammade och romantiskt svärmande album som i minsta lilla ansats tycktes sträva efter det perfekta västkustsoundet – en retrochic uppdatering av Brian Wilsons värld, om man så vill.

Men »A Very She & Him Christmas« gör tvärtom. Det är en julskiva som tar ner allting. Själva ljudbilden – avskalad, varm, intim – har faktiskt mer gemensamt med M.Wards lågmälda soloplattor än med, säg, Phil Spectors bombastiska hyllning till högtiden. Flera låtar utgörs bara – eller nästan bara – av Zooey Deschanels röst och M.Wards gitarr. Fast den som har hört Deschanels röst och Wards gitarr vet mycket väl att »bara« inte alls är så bara. När vår tids sötaste duo går loss på något så naturligt sliskigt som julsånger finns en överhängande risk att lyssnaren drabbas av akut sockerchock, men den spartanska instrumenteringen och somligt nytänk ifråga om arrangemang ger en välbehövlig friskhet. Ungefär som nypressade droppar av citronsaft efter en längre sittning med äggtoddy invid den öppna spisen.

I likhet med Bob Dylans famösa julalbum härom året handlar den mest betydande invändningen här i stället om det slentrianslöa låturvalet: så gott som uteslutande välkända, för att inte säga sönderspelade, julstandards – från »Have Yourself a Merry Little Christmas« och »Sleigh Ride« till »Blue Christmas« och »Rockin’ Around the Christmas Tree«. Skivnördarna Deschanel och Ward kunde gott ha grävt lite djupare i sina samlingar. Men att de fortsätter att tolka NRBQ (»Christmas Wish«) gör att She & Him nog ändå har gjort sig förtjänta av ett besök från Tomten.

PIERRE HELLQVIST

2011-10-25