Ikons: Life Rhythm
 

IKONS

Life Rhythm

Service/Border

Betyg: 6

 

Luta dig tillbaka i fåtöljen.

 

 

Sitter du bekvämt?

Bra. Låt oss då tillsammans ta del av »Life Rhythm«, göteborgsgruppen Ikons andra fullängdare.

Inledande »Just Gazin« innehåller synnerligen Spacemen 3-minnande passager och förstasingeln »Sister« för sömlöst samman Ride-melodier med luftig House of Love-instrumentering. »Polaroid Cocaine« lånar å sin sida friskt från My Bloody Valentine och The Boo Radleys medan »Free Spirit« bjuder på en vindlande »Screamadelica«-resa. Att »Ink Void« frångår allt detta nittiotal och i stället bygger på The Electric Prunes-aktiga toner får ses som undantaget som bekräftar regeln, ty efterföljande »Azalea« mynnar ut i de mesta Spiritualized-körerna på den här sidan Spiritualized och »Bye Bye Bye« är The Jesus And Mary Chains »Sometimes Always« genom ett The Pastels-filter. »Disapproval«, »Tranströming (Slides Echoes)« och »Resolve« avslutar sedan med Broder Daniel via The La’s, mer Spiritualized och The Verve light (vid tiden för »A Storm in Heaven«) respektive.

Sitter du fortfarande bekvämt?

Personligen är jag väldigt kluven till »Life Rhythm«. Dess totala, kunniga och godhjärtade omfamning av framför allt nittiotalets brittiska musikscen gör mig både glad och frustrerad. Glad för att låtarna på »Life Rhythm« är finfina, tål upprepade lyssningar och innebär steg bort från debutens New Order-kraut. Deprimerad för att jag hellre skulle se Ikons som självständiga konstnärer än som skickliga tjuvar.

Kanske uppfylls denna min önskan av deras nästa platta?

Påminn mig dock att köpa en ny fåtölj till dess, den jag har börjar bli väl sliten.

 

 

JOHAN JACOBSSON

2012-05-28