Jonas Kullhammar Quartet: Låt det vara

JONAS KULLHAMMAR QUARTET

Låt det vara

Moserobie/Plugged

Betyg: 8

 

Den totala dårskapen och den totala friheten i att fullt ut ge sig hän det man brinner för. Att satsa allt på ett kort utan att ha minsta aning om ifall det ska bära eller brista.

Vet inte alls om det är detta Jonas Kullhammar har i åtanke, i den mån han just då har någonting alls i tankarna, när hans saxofon drygt tre minuter in i »Allting kan gå itu« bryter ihop och får den hittillsvarande bebopen att rasa samman. Men det låter som att Kullhammar ventilerar all dårskap och frihet som han åtnjutit i form av eldsjäl bakom jazzbolaget Moserobie och i form av svensk nyjazzmotor. Han är verkligen inte ensam om att på tjugohundratalet ha gett inhemsk jazz nytt liv (och ny publik) men framstår onekligen som en av de verkligt pådrivande krafterna.

Än är det inte slut, långt ifrån får vi hoppas, men för Jonas Kullhammar Quartet är historien över – efter femton år tillsammans blir »Låt det vara« konstellationens sista med egenskriven musik.

Det är ett väldigt inspirerat album, stökigt och stämningsfullt omvartannat, det lyser av lust, espri, kärlek och inlevelse. Det tar om hand och det anfaller på bred front. Det är ljudet av ingen återvändo. Ljudet av vetskapen att tvivlen kommer vad man än ägnar sig åt, varför då inte lika gärna satsa på det bästa man vet?

PIERRE HELLQVIST

2013-09-19