Melissa Horn: Om du vill vara med mig

MELISSA HORN

Om du vill vara med mig

Svedala/Sony

Betyg: 6

 

För ganska exakt två år sedan skrev jag om Melissa Horns tredje album »Innan jag kände dig« att hon »gärna fick våga lite mer än vad hon gör nu«.

Det kan jag i dag både vifta bort och stå fast vid.

Självklart vågar Melissa Horn hela tiden, bara genom att vara, genom att blotta sitt innersta så som hon gör i låt efter låt på skiva efter skiva. För att handla om någon som är så pass medialt osynlig är det få svenska artister vi kommer så nära inpå som Melissa Horn. Ett faktum hon antagligen inte är helt bekväm med, men det finns nog för henne inget annat sätt att göra det på. Det är ärlighet fullt ut, eller ingenting alls. Melissas Horns sånger är helt befriade på konstlade poser och påklistrade manér. Det finns något befriande i det, och i den hyssjade förtrolighet som uppstår mellan artist och publik kan man hitta åtminstone en delförklaring till hennes remarkabla popularitet.

Samtidigt är musiken rakt igenom underordnad orden. Stundom kan detsamma sägas om melodierna. Det känns inte sällan pratigt i överkant. Man vänder sig förstås inte till Melissa Horn om man suktar efter innovationer, tvära kast eller spejsade irrfärder ut i universum, men ibland hade det hon vill säga tjänat på en något mindre ombonad inramning. Blir musik för lättläst föreligger alltid en risk att lyssnaren slutar bry sig. Och vad är alla ord då värda?

»Om du vill vara med mig« är ingen radikal stilförändring från senast. Skivan är Melissa Horn med allt vad det innebär från början till slut. Ändå engageras jag på ett sätt som inte varit fallet med föregångarna. Sannolikt beror det på att hon denna gång är aningen mindre arketypisk svårmodig svensk singer-songwriter. Att större vikt läggs vid arrangemang och instrumentering gör att det ofta drar åt folkjazzhåll, på andra ställen blir det närapå lika episkt som då Jack Nitzsches orkestreringar gav Neil Young vingar. Ingen Melissa Horn-skiva har haft en lika praktfull klangvärld som »Om du vill vara med mig«.

PIERRE HELLQVIST

2013-09-19

 

»Om du vill vara med mig« släpps 2 oktober.