Ring polisen
I ett av tilläggen till Tony Ernsts jättereportage om cajun & zydeco i Sonic #85 berättar vi om badass-begåvade zydecostänkaren »Call the Police«, från början (2002) en i Louisianas obygder regional hit med Stephanie McDee som sedan har legat sig vidare till andra genrer. Fullt begripligt: lirar du »Call the Police« på lokal börjar vilda saker utspela sig. Tro mig. Låten finns numera med egensinniga orgelboogieduon Mr. Quintron & Ms. Pussycat, som garageskrammel i händerna på Memphis-rockarna The Oblivians och i stenhård frijazztappning med Neneh Cherry & The Thing – i sistnämnda fall ej på skiva men väl på scen.

– Älskar »Call the Police«! säger Neneh Cherry. När vi spelade in »The Cherry Thing« hade vi en öppen dialog om vilka låtar vi skulle känna på eller spela in. De flesta uppenbarade sig genom att vi alla hade en relation till dem. »Call the Police« var ett wild card. Jag hade aldrig hört den. Kan inte säga helt säkert men jag tror att Ingebrigt [Håker Flaten] som bor i Austin hade upptäckt den. Eller om Mats [Gustafsson] var besatt av den från tid spenderad i New Orleans. I alla fall blev jag genast störtkär. Nu använde vi aldrig inspelningen på skivan. Originalet härskar och kommer att göra det för evigt, men den funkade fantastiskt live.

Stephanie McDee har sedan sin inspelning lämnat träskmusik till förmån för gospel och ibland r’n’b. Japp, hon har tyvärr sagt adjö till den alldeles för syndfulla zydecon. Å andra sidan fick hon sagt mer än de flesta med »Call the Police«:

 

And you can call the police.
Call the police
’cuz we g’on tear this place down.
You better call the police,
call the police
’cuz we ain’t never going home

 

Stephanie McDee: Call the Police

Neneh Cherry & The Thing: Call the Police

Oblivians: Call the Police
Relaterat