James Burton, en spellista


Dyk ner i James Burtons bästa sessionjobb.

Telecaster-tornadon som utan att på något vis överglänsa dem får alla klienter att låta ännu lite bättre.

Japp, vi talar förstås om James Burton.

Denne hovleverantör av hot licks är sannolikt mest känd som motor i Elvis Vegas/sjuttiotalsband (»Play it, James!«-utropen från Elvis torde ingen någorlunda medveten person ha missat) eller som viktig kugge hos såväl Gram Parsons som Emmylou Harris. Men den som bara lyssnat på lite mer än så lär känna till Burtons betydelse för alla från The Everly Brothers till Merle Haggard. Då inte bara i egenskap av lika eldfängd som sparsmakad gitarrist, James Burtons insatser på dobro fick under några år hela den amerikanska kontinenten att vibrera.

Dubberly, Louisiana-sonen var bara sexton då han kom att ingå i husbandet på den i Södern ack så viktiga radioshowen och plantskolan Louisiana Hayride, fick där kompa alla från George Jones till Johnny Horton, och blev året därpå en smärre världsangelägenhet som kreatör till det stilbildande och köttsligt uppviglande riffet i Dale Hawkins-hiten »Suzie Q« (sedermera ännu mer känd i händerna på Creedence Clearwater Revival). Men det var som strängbändare under Ricky Nelson oförskämt välljudande period från sent femtiotal till cirka mitten av sextiotalet som James Burton verkligen klev fram som oumbärlig stilist, gjorde sig ett namn och utvecklades till högst eftertraktad, och välavlönad, sessiongitarrist. När Elvis skulle sätta ihop bandet till livsshowerna som följde på 1968 års comebackspecial ville han så klart omge sig med de bästa musikerna, varför ingen direkt ifrågasatte James Burtons lämplighet i den sättningen.

Den här hundra låtar starka spellistan, som självklart även rymmer stordåd uträttade på uppdrag av sådana som Townes Van Zandt, Bettye Swann, Frank Sinatra, Jim Ford, Joni Mitchell och Gillian Welch, för att bara nämna några, får väl sägas ytterligare verifiera James Burtons prominenta plats i musikhistorien. Den 21 augusti fyller han dessutom sjuttiosju, så spellistan kan även ses som en sorts »grattis«-hälsning lite i förskott.
Relaterat