Elvis & originalen


Hundratjugofem Elvis-inspelningar sida vid sida med originalen.

Elvis var en fantastisk låttolkare. En av de bästa.

Därmed inte sagt att han alltid hade ett begåvat låtöra. Han hade det ibland, även om det ofta krävdes att någon envis jävel (hej Chips Moman!) höll skrupelfria typer borta från honom. Men lika ofta langade mindre omdömesfulla påtryckare i Elvis innersta krets eller från förlagshåll fram högst tveksamma pekoral. Och eftersom Elvis själv – vid sidan av sin kärlek till magnifik country, soul, gospel, rock’n’roll, rhythm’n’blues – hade en viss förkärlek till det gråtmilda och bombastiska, inte sällan i kombination, och dessutom var väluppfostrad och snäll var han ett tacksamt offer.

Elvis låtskatt är alltså ingalunda perfekt. Men den är mänsklig. Bredden är omänsklig. Och vad Tupelo-tornadon än gav sig på lyckades han tvivelsutan elvisifiera alltsammans.

Vi valde ut hundratjugofem Elvis-låtar och lät dem stå sida vid sida med originalen (*). Det handlar icke alls om att försöka klargöra »är originalen eller Elvis bäst?«, ty sådant är genuint oviktigt (men för protokollet: häpnadsväckande ofta är Elvis bäst). Det viktiga med spellistan ifråga är nog att visa ur vad Elvis uppstod och vad han gjorde av alltsammans. Rätt kvickt kan en konstatera att han gjorde mer än de flesta.

 

* I några fall är det kanske inte uroriginalet vi valt men den inspelning som Elvis sannolikt baserade sin version på eller helt enkelt den som finns tillgänglig. 
Relaterat