Taken By Trees: Yellow to Blue
8
av 10
  • Artist
  • Taken By Trees
  • Album
  • Yellow to Blue
  • Bolag
  • ART:ERY/Shir


Snäppet mer direkt och utåtriktat än vad vi är vana vid från Victoria Bergsman.

Victoria Bergsman är en av våra mest intressanta upptäcktsresande i ljud, eller sound. Som vokalist har hon sin sedan Concretes-tiden omisskännliga röst och frasering, men ser hela tiden till att sätta den i nya och ibland oväntade sammanhang. Hon verkar genuint mån om att inte fastna i ett specifikt uttryck eller fack.

Det har snart gått sex år sedan vi senast hörde av henne, den gången handlade det om den Karibien-tonade Henning Fürst-produktionen »Other Worlds«, en skiva som var estetiskt praktfull och soldåsigt behaglig men nästan distanserad, avmätt i överkant.

»Yellow to Blue« är egentligen inte väsensskild, ändå någonting annat. Bland hennes samarbetspartners den här gången märks Dan Lissvik och Jesse Shatkin (Rihanna, Sia). Musiken är alltjämt tillbakalutad och stram, men tilltalet mer direkt och utåtriktat, ljudbilden överlag stor och lyxig. Det låter Los Angeles (där Bergsman numera bor), om än med en tropisk, eller karibisk, twist. På något ställe blir Roxy Music en given referens, på något annat Sade. Skivan utstrålar mer harmoni och omsorg än oro, även om det aldrig övergår i självbelåtenhet eller stillastående jolmighet. Och »Doin’ Time« torde vara en av årets finaste poplåtar så här långt.