Ozzy: Ett öga rött
9
av 10
  • Artist
  • Ozzy
  • Album
  • Ett öga rött
  • Bolag
  • Play66


Malmörapparen överträffar förväntningarna med råge.

Det måste vara länge sedan förväntningarna på ett svenskt debutalbum var lika upphaussade som det är inför förstlingsverket med tjugosjuårige malmörapparen Ozzy. Med förra årets låtar »Askungen« och »Tomma dagar« hade Cismaan Maxamed, som han egentligen heter, visserligen redan etablerat sig i det främsta ledet av ny svensk hiphop. Men ett platt fall här skulle snabbt gett platsen åt någon annan. Långt ifrån alla klarar av att jobba under den pressen.

»Ett öga rött« är en given blinkning till Jonas Hassen Khemiris hyllade debutroman från 2003. Men också ett uttryck för hämnd och för de, som han beskriver det själv, inre förtärande känslor och en närmast religiös kamp för att visa sig stor nog att inte låta demonerna styra. I en intervju med Nöjesguiden berättade Ozzy att skrivandet alltid har varit en del av hans många gånger turbulenta liv.

Nu ges debuten ut på det nystartade bolaget Play66 och tillsammans med vännerna i det nästan osannolikt kreativa kollektivet Malmö New Wave lär de sätta svenska rappare med rötterna i Somalia ordentligt på kartan. Inspirationen till de många gånger självbiografiska texterna är ofta metaforiskt uppbyggda och inte sällan hämtade ur den somaliska poesitradition som i yttersta undantagsfall ges plats i svenska medier.

De lika enkla som genuint genomarbetade beatsen flyter ihop i något som ibland liknar Burials allra mörkaste, mest suggestiva remixer och i andra fall påminner om något du alltid velat höra. Det är ärligt talat svårt att plocka ut en, två eller till och med tre låtar som förtjänar att lyftas fram lite extra. Albumet, spår för spår, uppvisar en sådan oerhörd skicklighet vid både mikrofonen och bakom mixerbordet att det efter bara ett par lyssningar gör det svårt att komma på någon bättre rappare i Sverige just nu.

Precis som Khemiris roman fick tiotusentals unga att för första gången öppna en bok i början på tjugohundratalet lär Ozzys debutalbum, som för övrigt också innehåller en samling berättelser och illustrationer till varje låt, bli minst lika hågkommet i framtiden. Förväntningarna har inte bara infriats, de har överträffats med råge.
Relaterat

32 för 2018