Kassia Klein: Death to All Things Pop
7
av 10
  • Artist
  • Kassia Klein
  • Album
  • Death to All Things Pop
  • Bolag
  • Luxury/Bengans


Lågmält, låtstarkt, säreget och spretigt.

Ja men det här kan bli något. I den mån det nu är ett måste att »bli något«. Det viktigaste torde vara att göra något. Helst något eget. Och det får en nog ändå säga att den här Göteborg/Stockholm-duon ror i land. Även om det rör sig om en spretig samling sånger. Visserligen mestadels lågmälda men olika i presentation och temperatur.

Hur som helst liknar det Kassia Klein gör ingenting annat vi får oss matade med för tillfället. De får gärna fortsätta.

Maja Gödicke har en röst – klar, expressiv, aningen nyckfull – som så här långt sjungit allt möjligt men oavsett inramning lyckas fängsla varje gång. I Kassia Klein får hon sällskap av Kåre Vernby, vanligtvis verksam under aliaset Farväl Till Ungdomen. Det är främst Gödicke som sjunger och lämnar avtryck, men Vernby tar då och då över mikrofonen.

Till en början är det lätt att inta en undrande hållning gentemot stilbytena. Det är svårt att få grepp om vad Kassia Klein vill eller vad skivan är. Vi får allt från atmosfärisk folkcountry i (utsökta) »Tystnaden« till något som liknar ett väluppfostrat Jesus And Mary Chain i (utsökta) titelspåret, från sakrala indiehymner i (de båda utsökta) »Svanarna« och »Himlen har samma färg« till Beach Boys-refererande (och, surprise, utsökta) utelivsaluten »Kokomo«.

Som kanske har noterats håller låtmaterialet hög kvalitet. Även om det inte bär riktigt hela vägen får du som lyssnare snabbt nya favoriter att sortera in i allehanda spellistor – och då kanske det inte gör så mycket att det där samlade greppet uteblir?
Relaterat