Algiers: There is No Year
7
av 10
  • Artist
  • Algiers
  • Album
  • There is No Year
  • Bolag
  • Matador/Playground


Algiers är lite för udda för att framställa sig själva som ett alldeles vanligt rockband.

»While the enemy’s all around us

And it slowly tears us apart

It will spiral out until the day we all fall

We’re getting ready for the sound«

 

Algiers befinner sig alltid på randen till kollaps: som ett hårt kämpande band eller som betraktare av ett samhälle vi känner igen allt mindre.

Rent musikaliskt passar Algiers inte riktigt in någonstans, vilket de ibland gör väl stor poäng av i intervjuer. Som lyssnare är det inte utan att du ibland tänker: »Fan, vänd det till en fördel i stället. Det är ju originalen vi brukar minnas.«

Tematiskt är den Atlanta-bördiga, numera London/New York-stationerade trion mer i linje med tidsandan. De intellektualiserar det som nu sker, sätter det i en kontext men inte utan att hålla fast vid såväl poetisk precision som välvillig uppriktighet.

Gruppens sound alltmer cementerat, även om den industriella svärta som gjorde att de tidigt stack ut alltmer tonats ner till förmån för ett mer konventionellt rockuttryck. På gott och ont är »There is No Year« mer jämntjock än 2017 års föregångare »The Underside of Power« och aldrig lika intensiv som det självbetitlade debutalbumet två år tidigare. Eller, så här: pisksnärtarna är färre, punk- och gospelenergin till stora delar urholkad, men den molande oron består.

Franklin James Fisher med manskap agerar fortfarande som en sorts temperaturmätare på samtiden: vi börjar kunna dem, vill knappast vara utan dem, men väntar möjligen på nya musikaliska initiativ och saknar chockvågorna vi kände vid våra första möten med dem.

»There is No Year« växlar mellan att vara bra och tråkig, angelägen och stillastående. Tvivelsutan hade det varit välgörande med fler oväntade stilgrepp á la fjolårets fristående frijazzsingel »Can the Sub_Bass Speak?«. Algiers är ändå lite för udda för att framställa sig själva som ett alldeles vanligt rockband. Hög tid att ta vara på det.
Relaterat

Vältajmat ursinne