Sad Day For Puppets: Unknown Colors
SAD DAY FOR PUPPETS

Unknown Colors

HaHa/Border

Betyg: 6

 

Det sägs att man aldrig tar till sig musik på samma sätt som man gör i tonåren. Medlemmarna i Sad Day For Puppets var tonåringar i början av nittiotalet och det präglar onekligen den musik de gör här: det kryllar av dofter från och ekon av den tidens indiepop.   

   Om vi med namndroppandets hjälp ska försöka ringa in soundet kan följande fyra band vara vägledande: Lush, The Jesus And Mary Chain, Mazzy Star (de slöa tamburinrytmerna) och Luna (Dean Wareham-gitarren!).   

   Ibland väldigt tydligt – som i sköna »Mother’s Tears«, vars sound och stuk låter extremt mycket som det bröderna Reid ägnade sina tidiga år åt.
   Men inte bara, vilket nog räddar det här.
   Gruppen blandar och ger från olika håll och av sig själva så att slutresultatet ändå känns riktigt fräscht, överlag. Inget försämras av den värdefulla tillgång man har i sångerskan Anna Eklund.    

   Min favoritlåt är tveklöst »Marble Gods«, vars fartiga driv och ständigt nya vändningar gör den till oavbrutet kul lyssning.   

   »Last Night« är en annan låt av samma slag, också den sprudlande av energi. Singelspåret »Little Light« är väl också bra, men melodin där ligger så nära The Everly Brothers gamla goding »All I Have to Do is Dream« att det åtminstone för mig helt rubbar lyssnandet. Annat lämnar mig mer likgiltig, och mycket handlar nog faktiskt om tempo. När Blackebergs-bandet, framför allt mot slutet av skivan, tar det lugnare tappar de snabbt i angelägenhet och allt faller rätt platt.

PATRIK LINDGREN

2008-11-11