Max Richter: 24 Postcards in Full Colour
MAX RICHTER
24 Postcards in Full Colour

Fat Cat/Border

Betyg: 7

 

Tysklandsfödde Max Richter, sedan länge baserad i Edinburgh, är en klassiskt skolad kompositör och pianist som alltid dragits åt musikens gränsöverskridande sidor. Först genom att i den välansedda (fem album på Decca) ensemblen Piano Circus tolka verk av banbrytare som Pärt, Glass, Reich och Eno. Sedan genom att arbeta med proggambienttechnobandet Future Sound Of London och även en period med drum’n’bass-fantomen Roni Size.

Snart började han också att komponera och spela in egen musik. »24 Postcards in Full Colour« är hans fjärde raka soloalbum där han söker kombinera klassiskt komponerande med abstrakt electronica. Temat här är emellertid nytt och onekligen intressant: ett seriöst försök att skapa ringsignaler med kammarmusikaliska metoder. 

Tjugofyra medvetet fragmentariska stycken, merparten bara kring minuten långa, ämnade att användas i mobiltelefoner och premiärspelad genom att ett antal uvalda personer får varsitt sms i tur och ordning, varpå de olika styckena spelas upp.

Suggestiv idé, ändå känns just den bakgrunden relativt oviktig för albumet. Skivans titel talar ju faktiskt också högst motsägelsefullt om något så omodernt som vykort, vilket egentligen känns mer träffande som liknelse. 

Låtarna är – utan att det någon gång känns spretigt – rejält olikartade; ibland fylliga som riktiga konsertstycken för stråkensemble, ibland dunkelt brusiga och abstrakta, ibland bara ett ensamt piano eller en cello. Richter är minimalist till sinnet men kanske inte så mycket i betydelsen repetitiv – som Steve Reich – utan mer i en »less is more«-aspekt, att ge sig själv begränsningar, att minimera antalet toner i strävan efter ett känslotätt koncentrat.

På »24 Postcards in Full Colour« lyckas han riktigt bra med det, ibland är det så gripande att tiden stannar och den där minuten känns betydligt längre. Ibland stannar det vid trivsamma bagateller. Men om det funkar särskilt bra som ringsingaler vete tusan.

PATRIK LINDGREN
2008-09-16