Hiphop händer i Tjeckien


 

En gång om året belägras tjeckiska Hradec Králové av hiphopare. I sju år har festivalen Hip Hop Kemp arrangerats här.

101 kilometer och nästan två timmars tågresa från Prag ligger Hradec Králové. Man åker med ett gammalt tåg som faktiskt fortfarande har kupéer, genom landsbygd och majsfält. Staden med runt 95 000 invånare och elbussar ser en helg i augusti 20 000 hiphopare passera. En bit utanför ligger nämligen festivalparken, på den gamla militärflygplatsen. Ett nästan overkligt ställe för en festival. Mitt ute i ingenstans, där scenerna är gamla hangarer och en stridsvagn används som reklampelare.

När festivalen kommer till stan i Sverige kommer alla sorters människor, alla sorters stilar. Till Hip Hop Kemp kommer hiphopare. Nästan bara. Alla stereotyperna finns här, synen blir lätt komisk. I år var det lite färre doo-rags och fejkat bling, medan bilarna fortfarande hemmapimpas och fälgarna mäter inches.

Det är tre dagar med hiphop. Regionen representerar så klart, det är tjeckiskt, slovakiskt och polskt rappande som dominerar schemat. Amerikanerna headlinar. Det är bara rapdelen. Hela kulturen ska samlas, på ett nästan nostalgiskt vis. Men det tycker man själv, i Sverige känns de fyra elementen som historia. Här är det en självklarhet att breakarna har sin hangar, att det finns graffväggar och hålls dj-tävlingar.

Publiken kommer, precis som de flesta artisterna, från trakten. Lägg till tyskar, engelsmän och kanske en liten svensk grupp som har börjat hitta hit.

Stockholmstjejen Cleo var bokad i år, liksom Looptroop som drog stor publik. De som antagligen skulle ha dragit flest – Army of the Pharaohs – ställde in.

2008 års lineup hade The Roots, Pharoahe Monch, Atmosphere & Brother Ali och eMC som största namn. Inte illa, men även Malmöfestivalen hade två av dem. Man tar väl helt enkelt vad som finns tillgängligt turnerande i Europa. Och 50 euro, som tredagarsbiljetten kostar på plats, är ju numera vad man får ge för en konsert i Sverige.

Mycket kan sägas om såväl bokningar som organisation, men det är inte det som gör störst intryck på Hip Hop Kemp. Det som slår en är alla som ser möjligheterna. Många nasar bland tälten och hoppas få sälja sin egen skiva, sitt eget klädmärke. Knyta kontakter. Hela det här snacket om att hiphop is dead har alltid varit en icke-diskussion här.

Promoe säger från scenen att Östeuropa är hans favoritställe att spela på.

Det är inte svårt att förstå varför – folket går loss, hiphop lever och händer i Tjeckien.