Damn!: Let’s Zoom in
DAMN!
Let’s Zoom in
Pope/Playground
Betyg: 6

Det verkar inte som att någon berättat för grabbarna i Damn att de är vita, bor i Sverige och lever på tjugohundratalet – och tack och lov för det.
   Annars hade vi kanske gått miste om den träskigaste funk, soul och r’n’b som Sverige kunnat erbjuda sedan… tja, sedan när?
   På sitt tredje album påstår sig Timbuktus pålitliga vapendragare ha snävat in sin spretighet något – siktet tycks nu helt och hållet vara inställt på funken. »Let’s Zoom in« ekar av alla legenderna; Morris Day & The Time, Prince och i inledningsspåret »Get Your Grown Man On«, som handlar om en pojke som vägrar bli vuxen, verkar sångaren Svante Lodén noga ha studerat Sly Stones kvidande heliumröst anno 1970. Med sin signifikativa intensitet lossar Damn sedan ankar och jammar loss i Roger Troutman-liknande talkboxfunk i titelspåret.
   De många referenserna har dock en tendens att bli lite tröttande, och baksidan är en viss tendens till gubbighet. Damn skulle, med sin briljans och begåvning, kunna kosta på sig ett avsteg från sina tajta och snygga funkavbildningar.
NICOLA PRYKE
2008-11-11