Big Johnny Jewel: Welcome to City Beautiful Marianna
BIG JOHNNY JEWEL
Welcome to City Beautiful Marianna
Another/Bonnier Amigo
Betyg: 7

Jag vet inte om det här albumets låtmaterial i linje med albumets titel anknyter till staden Marianna i Arkansas, USA. En stad som bildades 1870 av nybyggare som kom nedför St Francis-floden på jakt efter någonstans att skapa sig ett liv och en utkomst.
   Jag vet heller inte varför rutinerade singer-songwritern Love Olzon, hans partner Nina Kinert, multiinstrumentalisten Johan Lindström och musikerpolare som David Nyström, Goran Kajfes och Ola Gustavsson gömmer sig bakom namnet Big Johnny Jewel, utan att träda fram med sina namn ens i finstilt skrift i omslagstexten.
   De har verkligen inget att skämmas för. »Welcome to City Beautiful Marianna« är ett högst charmerande album. Som gjort på en höft, utan press, bara för att alla inblandade tycker om att spela tillsammans. Möjligen gjort för att skyla över det faktum att Olzon skamligt nog inte har gett oss något album på fyra år. (Ett nytt lär dock dyka upp framåt sommaren.)
   Musiken låter i bästa mening antik, fylld med svaga ekon av T-Bone Burnett och Daniel Lanois, men utan nostalgiska förtecken, snarare för att det passar det jordnära låtmaterialet med organiska ljud, tätt och intimt samspel, massor av rumskänsla och röster som nästan viskar en i örat. Det är ett ytterst angenämt sound – jordigt och fjäderlätt på samma gång – som Olzon och Lindström har kokat ihop. Tryggt, men inte utan ljudmässiga överraskningar. Och om Olzon har skrivit ännu bättre, ännu mer förföriska melodier till sin kommande platta lär den bli sensationellt bra.
   I väntan på den kommer jag att spela den här – ofta och med stor glädje.
LENNART PERSSON
2009-03-10