Micachu: Jewellery
MICACHU
Jewellery
Rough Trade/Border
Betyg: 7

De senaste åtta tisdagarna har »Musikministeriet« tagit plats i mitt vardagsrum, blandat högt och lågt framför mina ögon. Intresseväckande reportage ställda bredvid rent nonsens och korta idolporträtt som kondenserar, ger mersmak. Toner analyserade ur oväntade vinklar och med ibland spännande metoder.

   Ett sympatiskt litet TV-program, helt klart. Att få se Adam Tensta uppträda i en simhall, höra VD:n för Disney Channel påstå att »klassisk musik är ju grunden till all musik« och snabbspelartävlingen är blott tre av dess höjdpunkter jag kommer bära med mig, framöver.
   Vad jag däremot inte räknat med var att årets »Musikministeriet«-säsong skulle bjuda mig på ett artisttips, så har aldrig skett tidigare. Men där var hon, den 3 februari, i avsnitt fyra; Mica »Micachu« Levi. Hon berättade bland annat om sina egenhändigt snickrade instrument, samplade en vattenkokare och blev presenterad som »Englands senaste stjärnskott inom experimentell pop«. Samtidigt som detta skedde spelades brottstycken ur hennes låt »Lips«.
   Och jag föll kanske inte pladask, men mina öron spetsades och en önskan att ta del av mer Micachu-material tändes i mitt bröst. Nu är så »Jewellery« – hennes fullängdsdebut – släppt, min längtan besvarad.
   »Jewellery« är också, skönt nog, en riktigt bra skiva. Micachu kan konsten att bygga upp rytmiska, smått melodiösa och entusiasmerande låtar; låtar som står med ena benet i Lothar And The Hand People-dängor som »Machines« och »Kids Are Little People« och med andra i Wires platta »Pink Flag«. Allt med hennes musik är väldigt omedelbart och spännande, särskilt i små, korta, välvässade doser. Presenterad över ett helt album är den emellertid aningen för onyanserad, singelformatet passar den bättre.
   Förmodligen kommer Micachu dock att från och med nu gå från klarhet till klarhet, särskilt med tanke på att hon även behärskar att komponera för London Philharmonic Orchestra och sätta ihop grime-mixtapes. Fortsättning följer, det ska bli en ynnest att följa hennes resa.
   Hoppas även »Musikministeriet« återvänder nästa år.
JOHAN JACOBSSON
2009-03-10