Phosphorescent: Here’s to Taking It Easy
PHOSPHORESCENT

Here’s to Taking It Easy

Dead Oceans/Border

Betyg: 8

 

Lite vid sidan av de stora välkända allfartsvägarna har Matthew Houck och hans Phosphorescent-bandnamn nu varit ute på en egen lite mer »scenic route« under några år. Det här är femte plattan och de blir kanske inte bättre och bättre, men håller stilen intakt och levererar allt de utlovar. 

Det mjuka sjuttiotalssoundet som omgärdade fjolårets fina »To Willie«-platta är intakt. Liksom förra gången använder sig Matt nu av ett riktigt band. Tidigare har han spelat alla instrument själv. Det blir så klart mer levande nu, en aning mer besjälad ljudbild.

Låtarna håller samma genomgående höga klass som på tidigare album. Men de mjuka melodierna och den försiktigt välansade attityden till trots: det är Matts vemodigt eteriska stämma och hans tassande poesi som gör det här så älskvärt.

Det är bara synd att det är »It’s Hard to Be Humble (When You’re From Alabama)« som har valts till singel och också är den låt som öppnar albumet. Den är alltför apart, ställer sig nästan i apposition till resten av materialet. Jag hade föredragit att de resterande åtta, långsammare, mer organiska balladaktiga spåren hade fått stå fria.

Men det är i stort också den enda invändningen. »Here’s to Taking It Easy« är ännu en byggsten i den katedral av meditativt vit gospel som Matthew Houck långsamt bygger, sten för sten.

TONY ERNST

2010-05-11