Justin Townes Earle: Harlem River Blues
JUSTIN TOWNES EARLE

Harlem River Blues

Bloodshot/Border

Betyg: 8

 

Kommer ni ihåg när Steve Earle fortfarande skrev treminuters mirakelmelodier, som ibland tog formen av pur pop, ibland hårt skumpande honkytonk, obekymrad rockabilly eller sanningssägande folkballader?

Jag älskade de skivorna, som väl upphörde ungefär med 1997 års »El Corazón«, men det uttrycket känns så avlägset och förlorat att jag knappt klarar av att identifiera det när det nu, plötsligt, står framför mig. Och denna gång inte i Steve Earles gestaltning utan med hans son Justin Townes Earle.

Den till New York tämligen nyinflyttade tjugoåttaåringen saknar kanske sin fars bråddjupa svärta och pondus men brinner av en rastlös energi som verkligen är drabbande att ta del av. Dessutom med en begåvning som gör att man ofta tänker på Ryan Adams i höjd med »Heartbreaker« och »Gold«, alltså ett Södern-rotat lantligt sound i en urban miljö.

På Justin Townes tredje Bloodshot-album finns den nya hemstaden i såväl titel som i det desperata driv som av uppspelt nyfikenhet vrider honom runt varje gathörn. Redan förra plattan »Midnight at the Movies« var en smärre uppenbarelse men »Harlem River Blues« – där han backas upp av folk från Calexico, Drive-By Truckers och Old Crow Medicine Show – leder den här begåvningen allt närmare kärnan. Allt närmare en sorts soulserenader som på väg ut ur mörkret bländas av det stora ljuset.

PIERRE HELLQVIST

2010-09-21