Akron/Family: S/T II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT
AKRON/FAMILY

S/T II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT

Dead Oceans/Border

Betyg: 8

 

Jag och några vänner brukar ibland träffas som björnar. Det är en sorts herrklubb. Vi pratar musik, konst, film, litteratur och försöker reda ut livets mysterier. Varför vi kallar oss björnar, eller, snarare, konstbjörnarna, berättar jag inte. Ibland är vi löjliga och tramsar. I dag är det dags för årets första möte. Kanske tar jag med mig Akron/Familys nya album, inte bara för att den är bra, utan för att första, lysande, låten heter »Silly Bears«. Det är ju det vi är.

Ett brokigt band som Akron/Family larvar säkert en hel del i skapandet av musiken. För att hitta oväntade ingångar, innan den rätta stämningen infinner sig. Jag blev omedelbart ett fan när gruppens första skiva dök upp på Michael Giras skivbolag Young God, men tappade bort dem för några år sedan och har lyssnat dåligt på de två närmast föregående skivorna. Men, oj, de är fortfarande bra – en bastard mellan Flaming Lips och Sun City Girls, ungefär. Här finns även blinkningar till gamle skivbolagsvännen Devendra Banhart och i några lugna låtar är ett experimentellt samtida Beach Boys ingen dum liknelse.

Det är tvära kast, men inget trams i slutprodukten – en musikresa som skakar om medvetandet på ett trivsamt vis. Det är lite väl mycket »oooooohhh« och »aaaaaah i låtarna«, å andra sidan är stämsångsinslagen ett av Akron-familjens (en trio, som ibland utökas med mer folk, live) kännetecknande inslag.

Titeln är snarlik flera skivor med Acid Mothers Temple och det finns en japansk koppling, musiken skrevs i en stuga nära vulkaner i nationalparken Akan på den japanska ön Hokkaido. Skivan spelades däremot in i Detroit. Med den kunskapen (kanske är det en lögn, men det låter bra, jag köper det) blir skivan ännu bättre. Fina »Island« – som i och för sig tycks handla om Mexiko – får en starkare laddning och inspelningarna av naturljud en annan skärpa.

Hokkaido. Dit vill jag åka. Kanske har vi ett björnmöte där någon gång. Bredvid en vulkan.

PM JÖNSSON

2011-02-08