New Boyz: Too Cool to Care

NEW BOYZ

Too Cool to Care

Shotty/Asylum/Warner

Betyg: 5

 

Sedan några år tillbaka upplever »The Jerk«, en populär dans i USA på sextiotalet, en renässans på den amerikanska västkusten.

»Jerk« – eller »Jerkin’«, som den nya, breakdance-influerade, versionen av dansen kallas – har blivit så populär att en ny generation artister börjat associeras med begreppet.

Först ut var New Boyz, en ung hiphopduo från Kalifornien. »You’re a Jerk«, den första singeln från deras två år gamla debutalbum, blev en sådan succé att den blivit signaturmelodin för tiotalets »Jerkin’«. När man lyssnar på låten är det lätt att förstå varför. »You’re a Jerk« låter som om de senaste två decenniernas mest intressanta musik från USA – hiphop, r’n’b, screw och crunk – sammanfattats i en enda, perfekt poplåt.

Men på sitt andra album (släpps digitalt nu, i fysiskt skick 20 juli) lämnar New Boyz den tidstypiska jerkin’ som de själva var med om att definiera på sitt första album och spelar i stället in ett spretigt popalbum som sneglar mot en bred amerikansk radiopublik. »Too Cool to Care« påminner med några få undantag – däribland den oemotståndliga »Crush on You« – om hur N.E.R.D. gick från banbrytande till överflödiga inom loppet av bara några månader i början av nollnolltalet. Kort efter att de gett ut sitt mästerliga debutalbum drog de in samtliga exemplar och spelade i stället in ett nytt med nya, okarismatiska versioner av låtarna på det första. Det skulle visa sig bli ett av det tidiga nollnolltalets mest ödesdigra misstag. När New Boyz sneglar mot den musikaliska mittfåran, snarare än att stanna kvar i det uttryck som gjorde dem unika på sitt debutalbum, låter det som att de gör sig redo för att upprepa det.

NIKLAS ELMÉR

2011-06-14