Melissa Horn: Innan jag kände dig
MELISSA HORN

Innan jag kände dig

Sony

Betyg: 5

 

Att Melissa Horn blivit så populär är egentligen inte så konstigt som en del vill ha det till. Hennes kompositioner har precis det höstmurriga svenskvemod och högstämda gravallvar som gjort exempelvis Lars Winnerbäck till en ganska osannolik rockstjärna. Med honom delar hon även en lite begränsad utblick som gör att texterna uteslutande kretsar kring jag, jag, jag.

I låten »På låtsas« sjunger Melissa till ett lite mer anonymt »du« att denne inte ska oroa sig för henne. Men det är verkligen svårt att göra annat än känna oro för någon som framför samtliga sina sånger med ett effektfullt men i längden enahanda vingbrutet darr på rösten.

Melissa Horn är inte alls obegåvad. När hon kopplar samman inhemsk vistradition med amerikansk singer-songwritersinnlighet får hon ofta ut ovanligt mycket ur sina i grunden väldigt enkla relationsserenader. Vid minneskonserten till offren för terrordåden i Norge i somras var hennes naturligt nedtonade uttryck synnerligen effektfullt, »Kungsholmens hamn« upplevdes rent universell.

Men i likhet med föregångarna är det med detta hennes tredje album svårt att känna sig rakt igenom engagerad. Det krävs sannolikt ett tydligt sammanhang – ett pajat förhållande, prasslande höstlöv under skorna – för att texternas lågmälda vardagsdramatik ska ge den anonyma musiken en mening.

För att uppnå den position som Melissa Horn nu åtnjuter har hon inte behövt synas eller höras överallt. Publiken har fått leta sig fram till henne, på vad som framstår som hennes helt egna villkor. »Innan jag kände dig« kommer med all säkerhet göra henne ännu större. Det är sådana tider, det är sådan årstid. Men hon fick gärna våga lite mer än vad hon gör nu.

PIERRE HELLQVIST

2011-09-13