dEUS: Keep You Close
DEUS

Keep You Close

PIAS/Border

Betyg: 7

 

Till en början fastnar den inte alls. Nu spelar just det mindre roll.

dEUS från Antwerpen är ett av de senaste tjugo årens bästa rockband. Inte för att belgarna gett ut skivor som direkt tar sig innanför skinnet och stannar där, inte heller för att de har melodier som bestämt sätter sig ner längs ryggraden.

dEUS gör musik som behöver tid att växa, att ta sig in. Och när dEUS väl hittar in, då är det väldigt svårt att lyssna på annat under en lång tid.

»Keep You Close« utgör inget undantag. Det tar fem sekunder av den inledande titellåten innan jag suckar framför högtalarna. Vad är det här? Synthstråkar, en tafatt ljudbild? En lätt uppgiven känsla sitter i plattan igenom.

De första lyssningarna, alltså.

Sedan händer grejer.

Det som först lät som ihopklistrade studiojam öppnar plötsligt upp sig till låtar med flera dimensioner. Som slingan och mariachi-utropen i »Ghosts«, rumsnärvaron i »The End of Romance« och dEUS-gitarristen (tillika före detta frontpersonen i fantastiska Evil Superstars) Mauro Pawlowskis refränginsats i »Constant Now«.

Allra mest förvandlas »The Dark Sets in«, med bakgrundssång från Greg Dulli. En helt logisk gäst, då dEUS frontman Tom Barman och Dulli ofta hamnar i samma lugubra hörn av rockmytologin. Logisk, då det är så här som Dulli i tio års tid har velat att hans The Twilight Singers ska låta.

»The Dark Sets in« startar som en noirpastisch med en pratsjungande Barman, gitarrer hackar sig fram innan både belgare och en före detta Afghan Whigs-sångare börjar skrika refräng så att rösterna spricker.

Det är den starkaste stunden på en platta som till slut växer upp till något vi kommer ha glädje av länge. Precis som vanligt, med andra ord.

ANDERS DAHLBOM

2011-09-20