Jonathan Wilson: Gentle Spirit
JONATHAN WILSON

Gentle Spirit

Bella Union/Cooperative/Universal

Betyg: 8

 

Skivbolaget Bella Union fortsätter att gräva guld i USA.

Efter fullträffarna med Fleet Foxes och Midlake kommer här en North Carolina-kille i Kalifornien-exil som gräver ännu djupare i ett lika naturromantiskt som skäggigt sjuttiotalssound. Detta hans andra album – så soft och tillbakalutat att det får Robin Pecknolds manskap att framstå som Poison Idea – vägrar acceptera att storhetstidens Laurel Canyon-scen gick under i kokainmissbruk och skamlöst skrymmande egon. Som dess titel indikerar utmärks »Gentle Spirit« av ödmjukhet och ett inre lugn.

Jonathan Wilson är något av nyckelfigur på den kaliforniska popscenen av i dag, en länk mellan dåtid och nutid, mellan sydstatsrötter och västkustattityd. Inte bara har han spelat med alla från Jackson Browne och Jenny Lewis till Robbie Robertson och Dawes; på »Gentle Spirit« gästas han av folk som Jayhawks-mannen Gary Louris, Chris Robinson från Black Crowes samt ett par medlemmar från själsfränderna i Vetiver. I likhet med sistnämnda band skriver Wilson sällan låtar som kastar sig över lyssnaren men vars dämpade och livsfilosofiska sinnlighet får den som tar sig tid att finna frid, även om rätt lite i samhället och tidsandan tillåter det.

PIERRE HELLQVIST

2011-09-20