Florence + The Machine: Ceremonials
FLORENCE + THE MACHINE

Ceremonials

Island/Universal

Betyg: 5

 

Florence Welsh andra album är på många sätt en grandiosare version av sin föregångare. När Welsh slog igenom med »Lungs« 2009 var framgången omedelbar, även om den tycks ha kantats av problematiska upplevelser på det personliga planet som en följd av berömmelsen. Att överträffa debuten i ett sådant läge är ingen lätt uppgift, kanske är det därför hon har valt att stöpa om samma typ av material i lyxigare förpackning. Produktionen är mer påkostad, anslaget aningen mer dramatiskt. Omslaget pryds av en sofistikerad Welsh á la garconne i stället för den folkinspirerade estetik som präglade debuten. Det är svårt att inte falla för en sådan gest.

»Ceremonials« är ett elegant stycke musik med åttiotalets Stevie Nicks ande vilande över sig. Det är motsatsen till sparsmakad pop, men utan att bli för mycket. Retrokänslan gör kanske att man tilltalas av Florence + The Machine på samma vis som ett Fleetwood Mac-album, alla känslorna ligger utanpå, inget hålls tillbaka. Vad som känns tråkigare är avsaknaden av progression, men där får man kanske helt enkelt ha tålamod och vänta in ett tredje album.

JENNY SÖRBY

2011-11-08