Spain: The Soul of Spain
 

SPAIN

The Soul of Spain

Glitterhouse/Border

Betyg: 5

 

Vi har väntat i tio år och det känns som att ingenting har förändrats. Så står det i pressreleasen till skivan. Som om det skulle vara något positivt. Visst, har man en gång hört Josh Hadens band känns nästan allting igen. Det låter som de tre albumen från 1995-2001 när Spain var ett luftigare alternativ till band som Low och Red House Painters. Deras andra skiva spelades in i Vaxholm, med Björn Olsson och Esbjörn Svensson, och jag minns att jag tyckte om dem då, såg dem live, och sjönk in i det spirituella lugnet. Låten »Spiritual« från första skivan »The Blue Moods of Spain« tolkades för övrigt både av Johnny Cash och av pappa Charlie Haden, i sällskap med Pat Metheny.

 

 

I dag tycker jag mest att musiken är sympatisk, fast tråkig. Undantag förekommer. I »I Love You« hittar en glittrande gitarrslinga en varm ton som lägger sig bredvid Josh Hadens mjuka sång och tar musiken vidare. »I’m Still Free« startar som något av Chris Isaak och har ett driv som lockar. Jag försöker hitta fler positiva saker att säga. Självklart finns något fint med den meditativa känslan, men när låtarna är så pass anonyma stannar musiken. Försvinner. Tynar bort. I horisonten.

Det som är nytt med Spain – förutom nytt folk i bandet – är att två låtar, »Because Your Love« och »Miracle Man«, har högre tempo och närmar sig såväl sjuttiotals- som nittiotalsrock. Men gnistan saknas.

 

 

PM JÖNSSON

2012-05-28