Crystal Fighters: Everything is My Family
3
av 10
  • Artist
  • Crystal Fighters
  • Album
  • Everything is My Family
  • Bolag
  • Zirkulo/PIAS/Border


De sjunger textrader som »In your arms, I feel like I’m flying with angels beside me« och de gör det helt utan ironi. Sara Berg är inte jätteimponerad.

Egentligen är historien bakom London-baserade Crystal Fighters bättre än vad själva produkten Crystal Fighters har utvecklats till. Bandnamnet kommer från en ofullbordad opera skriven av en död, baskisk släkting under dennes sista mentalsjuka år i livet. Bandmedlemmarna blev så fascinerade av det desillusionerade utkastet att de bestämde sig för att basera sin musik på både operamanuset och baskisk folkmusik i stort. Bland annat spelar ett par av medlemmarna det traditionella, xylofonliknande tvåpersonsinstrumentet txalaparta.
Konceptet fungerade bra på de två första skivorna, där framför allt den första var rå och kaxig med ett slags skön blandning mellan klubbtechno och spansk folkmusik. Sedan dog trummisen och det är möjligt att det var han som höll soundet i schack, för på »Everything is My Family« är det i princip enbart de mer folkmusikaliska inslagen som räddar skivan från att tokkrascha i facket dansk schlager möter spansk EDM och smaklös aerobicspop, där rader som »In your arms, I feel like I’m flying with angels beside me« sjungs helt utan ironi.
Ett par låtar klarar sig bättre. »Yellow Sun« lånar de hetsiga trummorna från Vampire Weekends »Worship You«, och de peppiga rytmerna i »All Night« påminner om ett afrikanskt trumparty (detta är för övrigt en hyllningslåt till trummisen). I övrigt är känslan snarare »utbytesstudenter bildar musikkollektiv och startar sekteristiska glädjeterapisessioner med inslag av cheerleading i kommersiell anda«. Det kan aldrig vara någonting gott.
Relaterat