INVSN: The Beautiful Stories
8
av 10
  • Artist
  • INVSN
  • Album
  • The Beautiful Stories
  • Bolag
  • Woah Dad/Border


Johan Apel Röstlund hör ett band som rör sig från något lite anonymt till något riktigt relevant.

Det finns någonting djupt sympatiskt i att släppa ett album med bara sju spår. Inte bara att det tyder på en självinsikt och en säkerhet som säger att det här är vad vi har och det räcker bra nog. Det ger också, i nästan samtliga fall, lyssnaren en klarare bild av vad allt egentligen handlar om. En rak tråd i trettio minuters upplyftande mörker. Och vi anade ju redan i höstas vad som skulle komma. På den lysande singeln »Immer Zu« var inte bara ljudbilden en annan, Dennis Lyxzén hade plötsligt tagit ett försiktigt steg tillbaka och lämnat delar av sången till Sara Almgren och Christina Karlsson.
Där gruppen tidigare puttrat runt i en ganska bekväm och okomplicerad poptillvaro, och klarat sig helt okej med det, är det här något betydligt mer spännande. Och, som sagt, mörkare. Basslingorna som rör sig mellan Joy Divison och något helt eget låter betydligt mer dekadent Manchester än ilsket västerbottniskt. INVSN har tagit tid på sig. Skivan, som spelades in i klassiska Grammofonstudion i Göteborg för bra precis ett år sedan och mixades sedan i somras efter det att bolaget Woah Dad hört av sig, är faktiskt smått lysande. Mycket just tack vare längden och modet att lita på formatet med sju enkla spår där allt överflödigt har lyfts åt sidan.
Att INVSN i februari 2017 skulle få mig att vilja kliva in i en mörk källarbar, kedjeröka cigaretter och beställa stor stark var knappast något jag förväntade mig. Dennis Lyxzén och de andra överträffar sig själva och förvandlar bandet från något lite anonymt till något riktigt relevant.
Relaterat

Pascal: Revy