Sonic Sessions: Nikki Lane »You Can’t Talk to Me Like That«
Nikki Lane, en highway queen som kastat trygghet och konventionellt liv överbord för ett artistliv på vägarna där saker och ting aldrig riktigt går som de ska.

Men, det finns saker som väger upp. Eller som Waylon sjöng i en av hennes favoritlåtar: »I got my name painted on my shirt/I ain’t no ordinary dude, I don’t have to work.«

I maj förra året rullade Nikki Lane med entourage in i Stockholm och det blev av olika anledningar en lätt kaotisk kväll att minnas.

Alldeles, alldeles innan Nikki med musikerna Alex Munoz och Erika Wolf sprang upp på scen på Scandic Grand Central i city hann de, på håret men ändå, spela in Sonic Sessions några kvarter bort på Kungsholmen. De gjorde två låtar, en gammal och en ny, och vidare satt Nikki ner för en pratstund med Klas Ekman.

På fredag släpps Nikki Lanes tredje album »Highway Queen«, en skiva som inte har några några som helst problem med att verifiera varför den Greenville, South Carolina-bördiga, numera Nashville-boende stilikonen helt på sina egna villkor vårdar en karriär, ett följe och inte minst en persona som kan ta henne hur långt som helst. Oborstad men charmig outlawcountryattityd parad med sublimt whiskeytonad sandpappersröst och otvetydigt karaktäristiska låtar. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan hon publikmässigt är på samma nivå som, säg, Sturgill Simpson och Jason Isbell.

På »Highway Queen«, som släpps på fredag och då också recenseras här på sajten, har hon skött produktionen själv (om än med viss hjälp av maken och artisten Jonathan Tyler). Efter att ha påbörjat inspelningar med Father John Misty-vapendragaren Jonathan Wilson kände hon, inte minst som hon bakom sig hade två album där hon jobbat med »starka män« och distinkta producenter som Dave Cobb och Dan Auerbach, att det kanske var dags att sätta sin egen prägel på slutresultatet. Det har hon lyckats med.

Först ut i vår tredelade Sonic Sessions med Nikki Lane är »You Can’t Talk to Me Like That«, en av många favoriter från förra albumet »All or Nothin’«. På onsdag följer ytterligare en låt, då en ny sådan, och på fredag intervjufilmen.

Bra grejer, titta gärna.

 
Relaterat

Mick Jagger
The Hives