Musikdokumentärtips: Latin Music USA
PBS/BBC-serien Latin Music USA från 2009 bör inte missas av någon. Fantastiska karaktärer, sekvenser samt historier som i många fall fortfarande är kusligt relevanta och aktuella. För dig som vill veta vilken musik som berett väg för, säg, »Despacito« är dessa fyra avsnitt pedagogiska och synnerligen effektiva.

 

Del 1

En historisk överblick på den latinamerikanska, då främst kubanska och afrokubanska, musikens påverkan på amerikansk musik, populärkultur – och integration. Med Mario Bauzá, Machito, Candido Camero, Chano Pozo, Tito Rodriguez, Tito Puente och andra.

 

Del 2

Om New Yorks salsascen kretsandes kring skivbolaget Fania. Med Joe Bataan, Willie Colon, Johnny Pacheco, Ruben Blades, Larry Harlow och andra.

 

Del 3

Om den vidsträckta amerikanskmexikanska gränsen och den musik, helt egna kultur, som växte upp kring den, från chicanorock till texmex. Med Ritchie Valens, The Premiers, Carlos Santana, Santiago Jimenez, Flaco Jimenez, Freddy Fender, Los Lobos, Linda Ronstadt, Selena, Los Tigres Del Norte och andra.

https://www.youtube.com/watch?v=jbc7Kdca3qo&t=154s

 

Del 4

Om Miami och särskilt dess kubanska inflöde som gav staden och amerikansk popmusik en annan flärd och rytm. Med Miami Sound Machine och Gloria Estefan, Ricky Martin, Shakira, Marc Anthony, Jennifer Lopez, Daddy Yankee och andra.

https://www.youtube.com/watch?v=6OR2LcdWYYI

 
Relaterat