LÅTEN The Hanged Man: A Heart is a Stone


Du har klivit över på andra sidan. Andra sidan av vad är oklart. Men det är ett skönt kliv.

Tre minuter och tjugosju sekunder in tar du ett långt kliv över sammetsgröna stenar och krokiga rötter. Du håller balansen i luften och sätter ner foten försiktigt i den täta, berusande mossdoftande myllan. Din fotsula sjunker ner lite. Du kommer närmre naturen och dig själv för en stund. Du har klivit över på andra sidan. Andra sidan av vad, vet jag inte. Men det är ett skönt kliv.

Den här musikaliska trippen serveras av Rebecka Rolfart och hennes band The Hanged Man. Vi känner igen den rutinerade musikern och låtskrivaren från band som Vulkano och Those Dancing Days, men nu följer hon bara sin helt egen kompass och står stadigt på sin plats vid sångmicken. Det är ett snilledrag.

The Hanged Man spelar sagolik musik – i betydelsen att du vandrar runt i ett landskap som stundom känns tryggt och snyggt, stundom lite overkligt och förvirrande. Berikande och alltid proffsigt och samspelt. Denna senaste singel är min favorit hittills.

»A Heart is a Stone« heter den och ackompanjeras av en småläskig vacker video, signerad Clara Birnbaum Pantzerhielm och Rebecka Rolfart själv. Huvudpersonen pillar bort huden på sitt bröst och plockar ut hjärtat. Stoppar tillbaka det igen. Tar ut det. Tillbaka… Det är äckligt, det förstärker låten och du måste titta.

 

»It’s a picture from the darkest room of my inner maze/There sits a girl in fully bloom shaking in sorrow’s haze/She found the hole in my chest where she lay down to rest/Now her home of blood is full«

 

Om musiken får dig att sväva i väg drar låttexten in dig lite till planeten igen. Du hamnar i perfekt balans på kanten mellan verkligt och overkligt. Jag längtar efter debutplattan.

 

Debutalbumet från The Hanged Man, »Of Blood is Full«, ska släppas i höst.
Relaterat

Uppdaterad Sonic-spellista!