Thåström: Centralmassivet
8
av 10
  • Artist
  • Thåström
  • Album
  • Centralmassivet
  • Bolag
  • Razzia/Sony


Döden är både här och där. Den är vad som förenar oss. Kanske det allra sista.

Han rör sig nästan som en vålnad genom Sverige, genom Europa, genom världen. Gör det på andra tider, via andra vägar och transportsätt, sätter sig på andra inrättningar än vad de flesta väljer, försätter sig i andra situationer. Kommer tillbaka med observationer – eller fantasier? – om bluesen i Malmö, motellbalkonger i Houston och tre ackord i Krakow. Det kan, som ofta denna gång, ta sig uttryck i form av en industriellt muterad gospel som kanske, eller kanske inte, har lånat vissa grepp rörande ljudbilden från Atlanta-bandet Algiers.

»Om vi nånsin behövt ett mirakel så kan det få komma nu«, sjunger han på ett ställe och sätter fingret på samtiden men egentligen hela vår existens, från vaggan till graven. Mer än om geografisk förflyttning berör han tidsmässig förflyttning. Växlar mellan att gå till den tid som har varit, den tid som kommer, den tid som ändå tar slut. Döden är både här och där. Den är vad som förenar oss. Kanske det allra sista.

Inte för att han predikar eller någonsin skulle formulera det så men är det någonting du lär dig av att lyssna på Thåström är det att varje ögonblick räknas, så se till att vara närvarande även de gånger du knappt ens kan vara det. Likafullt kommer du inte klara det, du kommer domna bort, du kommer glömma och falla in i gamla mönster och manér, men ibland kanske du minns och du går då ut någonstans och när du minst anar det upplever något som du aldrig upplevt tidigare och alltid kommer att bära med dig ända fram till det att din tid är slut.
Relaterat

Ossler
Uppdaterad Sonic-spellista!
Uppdaterad Sonic-spellista!