The Blaze: Dancehall
7
av 10
  • Artist
  • The Blaze
  • Album
  • Dancehall
  • Bolag
  • Animal 63/RCA/Sony


Fantastiska brobyggare visar sig vara inte helt färdiga albumartister.

Att bygga broar är inte enkelt. Det kräver, inbillar jag mig, en rad svåra matematiska formler och massa annat jag inte har någon koll på. Det jag däremot har större förståelse för är musikaliska broar – och för att få en sån att hålla behövs det en väldig massa fingertoppskänsla. Det kräver varsamhet gentemot vardera sida av brofästet men också ett mod att skita i allt och bara gå på magkänsla.

Som brobyggare är The Blaze fantastiska.

De har med sin vemodiga, melodiska house lyckats skapa något som å ena sidan är kommersiellt, å andra sidan känns experimentellt. Som å ena sidan är sprunget ur den enklaste av EDM, å andra sidan har mer djupgående, rotade houserötter. Som å ena sidan är pop i sin allra renaste »på väg upp för listorna«-form, å andra sidan bara finns för dansgolven.

Allt detta har gjort The Blaze till ett fenomen. En duo vars följarskara ökar såväl efter varje släpp som efter varje spelning – och inte minst efter varje videosläpp. Det har på något sätt gjort dem än mer svårdefinierade och än bredare. Det har också gjort att förväntningarna på årets albumdebut har kommit att bli skyhöga.

Det är både bra och dåligt.

För »Dancehall« är inte en rakt igenom fantastisk albumupplevelse. Den franska duon klarar inte av att hålla »Heaven«-klass hela vägen genom. Albumet går lite väl mycket i stå i mitten, det upprepar sig själva och låter inte riktigt idéer växa sig så stora som de förtjänar. Det gör att det inte riktigt blir samma utforskande upplevelse som på EP:n »Territory« från förra året.

Men »Dancehall« är en gedigen och genomarbetad skiva. Ett album som är på allvar, som har ett helhetstänk och som dessutom når några riktigt höga toppar. Förutom nämnda »Heaven« – en av årets allra bästa singlar – utmärker sig trumbubbliga »Queens«, lätt karibiska »Rise« och »Places« som liksom är nedpitchad in absurdum.

Som albumartister är The Blaze inte riktigt färdiga än, men de håller på att bygga upp något riktigt stort.  Och ja, storslagna hitlåtar och svulstiga videor är de ju redan mästare på.
Relaterat

Karneval varje kväll
Lever som hon lär
Med bromancen som sköld