Lever som hon lär


Syster Sol skalar av sitt budskap mer och mer. Ett exempel på det är senaste singeln »Voodoo«.

Med två nya singlar i bagaget visar Syster Sol med all tydlighet att hon ämnar sätta färg på svenska livescener även denna sommaren. Senaste dancehallsmockan »Voodoo« ger också prov på ett mer nyansrikt uttryck än någonsin tidigare för den svenska rytmdrottningen.

Du har aviserat att »Voodoo« signalerar ett nytt steg framåt för dig?

– Egentligen är det väl en slags uppdatering av den musik jag gjort tidigare. Som alla människor är också en artist en utvecklade livsform. »Voodoo« och även min förra singel »Flamman« är tecken på den personliga utveckling jag gått igenom, jag har till exempel precis blivit morsa. Och de spelar även mycket av mina nya musikaliska influenser. För mig är det väldigt viktigt att få göra musik som jag själv tycker om.

– Jag känner att jag är en produkt av den tid jag lever i. Jag påverkas av den ljudbild som präglar den moderna musiken och jag känner att det är lite av min uppgift att hålla mig uppdaterad. Jag ska inte säga att jag följer varje ny trend men helt klart att jag influeras av det som sker inom de genrer jag håller närmast, som reggae och dancehall.

Vad lyssnar du på för tillfället?

– Just nu är det mycket afrobeat, vilket det känns som alla andra också lyssnar på. |skratt] Sedan är det så klart mycket dancehall. Busy Signal gillar jag och en ny artist som heter Stefflon Don som är riktigt cool. Jag influeras också av samma musik som jag alltid gjort – tidiga Erykah Badu, Eve, Brandy och många andra av de stora nittiotalsartisterna.

Du har alltid verkat inom en politisk kontext. Hur påverkas du av den turbulenta samtid vi lever i?

– Jag lever ett ganska alternativt liv och har alltid valt att gå lite vid sidan om mainstreamfåran. Det gäller även mitt privata liv. Nu lever jag lever ute på landet och har en ganska avskalad tillvaro. Jag försöker koncentrera mig på att leva som jag lär. Det hörs också i min musik. Publiken kanske inte tycker att jag är lika tydligt politisk längre men för mig är det nästan tvärtom. Jag skalar av mitt budskap mer och mer. »Voodoo« handlar till exempel om kvinnlig sexualitet, vilket man kanske inte hör i första hand. Men om man tittar lite närmare  handlar det om att ta tillbaka den kvinnliga sexualiteten. Och det är väldigt politiskt och aktuellt för mig.

Nu när livesommaren står och knackar på dörren – vad står på schemat för dig inom den närmaste framtiden?

– Jag har satsat på en sommarturné med större gig runtom i Sverige även om de kanske inte är så många. Det beror mycket på att jag ville vara med min lilla son nu. Sedan kommer det en EP till hösten. Det kan man ju se fram emot om man gillar Syster Sol.
Relaterat

Karneval varje kväll
The Blaze: Dancehall