Too Poor to Die, en spellista


Sånger om pengar, klass, skuld.

Det går göra det med desperation som i »Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)« av Marvin Gaye,  Charles Bradleys »Why is It So Hard?« eller Skip James »Hard Time Killing Floor Blues«, det går göra det med subtil sarkasm som i The Go-Betweens »Draining the Pool for You«, The Housemartins »Happy Hour«, The Kinks »Get Back in Line« eller »Common People« av Pulp, det går att göra det med medmänsklighet som i Bob Dylans »Only a Hobo« som på spellistan viras in i Rod Stewarts varma händer, det går att göra det med uppmaningar om uppvigling som i Dils »Class War«, det går att göra det med levnadsöden som Bobbie Gentrys »Fancy«, Victoria Williams »Crazy Mary«, Townes Van Zandts »Marie«, Warren Zevons »Carmelita« eller John Mellencamps »Jackie Brown«, det går att göra det med skildringar av urban utsatthet som i Kirsty MacColls »Walking Down Madison« eller »The Message« med Grandmaster Flash & The Furious Five, det går att göra det med (ibland självironisk) humor som i »Country Trash« med Johnny Cash, Bill Andersons »Po’ Folks« (som för övrigt rymmer ett av de bästa rimmen någonsin: »We was po’ folks livin’ in a rich folks world, we sure was a hungry bunch/If the wolf had ever come to our front door he’d’ve had to brought a picnic lunch«) eller »Livin’ on Easy Street« med George Jones & Tammy Wynette, det går att göra det med en medvetenhet om att oavsett vilket går ränderna aldrig ur som i Ulf Lundells »Pigor och drängar«, »Ain’t No New Thing« av Gil Scott-Heron eller B.B. Kings »Why I Sing the Blues«, det går att göra det med sikte på patriarkatet som i »Pay Gap« av Margo Price, det går att göra det med okuvlig stolthet som i Merle Haggards »Workin’ Man Blues« eller »Something More Than Free« av Jason Isbell, det går att göra det med ett bitterljuvt skimmer som i Dolly Partons »In the Good Old Days (When Times Were Bad)«, det går att göra det med ett löfte eller hopp om någonting bättre som i »Mama« av Gyptian eller Little Miltons »We’re Gonna Make It«, ja. det går att sjunga om pengar, klass och skuld på alla möjliga vis. Den här spellistan påvisar några.
Relaterat