Funky Donnie Fritts – en spellista


En nyckelfigur som trivdes i skymundan sammanfattad.

One foot in the groove. Donnie Fritts (1942-2019) var en av de där populärmusikens nyckelfigurer som gjorde sitt i det tysta i skymundan. Älskad och vida respekterad av kollegor, en tillbakalutad och bland vänner närmast mytisk figur (»a man of mystery«, som Kris Kristofferson säger om honom – eller »Donnie’s a livin’, walkin’ character actor«, som John Prine säger – i fina minidokumentären »Undeniably Donnie«, se nedan), funky to the bone in i det sista.

Men så skrev han några av soul- och countrymusikens djupaste sånger om kärlek, vänskap och gripande människoöden. Var i många år en av Kris Kristoffersons närmaste och viktigaste vapendragare, likaså en sorts likasinnad och själsfrände till Dan Penn – en annan låtskrivarkonung med tentakler till såväl Memphis som ack så helgade Muscle Shoals. Sista plattan med Fritts var en hyllning till gamle vännen Arthur Alexander. Alla från Percy Sledge och Jerry Lee Lewis till Dusty Springfield och The Box Tops hade framgångar med Donnie Fritts material. Låtar som »We Had It All«, »You’re Gonna Love Yourself (In the Morning)«, »Breakfast in Bed« och »Rainbow Road« utvecklades snabbt till smärre standards, ni vet den typ av låtar som alltid kommer sjungas och fortsätta spelas in. Själv tackade han ofta, som så många andra, Kris Kristofferson för att denne med sin sensuella och poetiska typ av låtar öppnade dörrar för andra låtskrivare, till att börja med i Nashville men sedermera i världen i stort.

Så vad gjorde vi? Jo, vi satte ihop en spellista med tolkningar på hans material (OBS! Sjätte sista låten med Charlie Rich som enligt Spotify är »Sittin’ and Thinkin’« är i själva verket »Tears A Go-Go«, som Fritts skrev), ett urval av hans egna inspelningar samt en låt om världens ende Funky Donnie Fritts.
Relaterat

Bättre sent än aldrig