Sault: Untitled (Black is)
8
av 10
  • Artist
  • Sault
  • Album
  • Untitled (Black is)
  • Bolag
  • Forever Living Originals


Svart historia, musikhistoria, stolthet, sorg och skönhet levandegörs och länkas till ett oroligt men okuvligt nu.

»Guns down, don’t shoot, racist policeman.«

Det är förstås ingen slump att skivan kommer nu. I sin presentation av albumet skriver Sault: »We present our first ‘Untitled’ album to mark a moment in time where we as Black People, and of Black Origin are fighting for our lives. RIP George Floyd and all those who have suffered from police brutality and systemic racism. Change is happening…We are focused.«

Vilka är då Sault? Detta råder det lite delade meningar om, men att det är ett huvudsakligen UK-baserat kollektiv tycks stå klart, likaså att tre medlemmar lär utgöras av Inflo (mest känd som producent åt Michael Kiwanuka, som för övrigt gästar på ett spår), vokalisten Cleo Sol och rapparen/vokalisten Melisa Young, som även verkar under aliaset Kid Sister.

På deras tredje album gör Sault en flytande sorts collage-soul där funk, disco, afrobeat, hiphop, spoken word-inslag, gospel och allehanda London-basljud överlappar varandra över tjugo så gott som rakt igenom fängslande spår. Även om det sällan övergår i renodlad jazz känns »Untitled (Black is)« som ett andligt syskon till två andra fenomenala brittiska släpp från i år; »We are Sent Here by History« med Shabaka and the Ancestors och »Dark Matter« med Moses Boyd, skivor där svart historia, musikhistoria, stolthet, sorg och skönhet levandegörs och länkas till ett oroligt men okuvligt nu.

 
Relaterat

Hiphopens vardagsrealism
Bättre sent än aldrig