Symbol för den töntiga hiphopen






Inför Globen-giget med Drake.

Hur får man respekt? Inom rap har det handlat om att vara autentisk. Bakgrund, självbild, attityd, det har varit viktiga komponenter. Men inom rappen, som med allt annat, urholkas gamla normer och ersätts med nya.

Drake är symbolen för den töntiga nya hiphopen.

I övergången är världen smått förvirrad. Mest förvirrad var nyligen amerikanska Grammys, som lät Drakes »Hotline Bling« – en soulsampling och poplåt – vinna i kategorin rap. Vad lägger vi för värden i hiphop i dag?

När Drake började släppa musik i slutet av nollnolltalet var det en naturlig fortsättning på Kanye Wests transformering av hiphopen till raplösa beats, trummaskin, autotune. Nittiotalsytan var på dekis, de gamla hjältarna blev konservativa, Nas hade släppt albumet »Hip Hop is Dead« några år tidigare, Jay Z skulle gå i pension.

Och så kom Drake. En töntig kille från Kanada som mest var känd från en tonårssåpa i hemlandet. Många i den autentiska rapvärlden har sedan dess slagit ifrån sig. Meek Mill ifrågasatte autenticiteten i form av att Drake inte skriver sina egna låtar, Common kallade Drake mjuk och en rad andra artister har – enligt möjligtvis tveksamma paparazzipresskällor som drivs av rykten och spekulationer – haft svårt att förhålla sig till en artist de inte kan omfamna eller placera in i ett tydligt fack.

Drakes svar har varit infantila, konflikträdda, röriga. Kanske vet han inte hur man beefar, kanske bryr han sig inte. Men svaren vittnar också om att han kan bli sur när han kallas skör, mjuk eller något annat laddat ord som skadar en föreställd manlighet. Tydligen gillar han strippklubbar.

Många artister som kommit fram genom sammanhang kopplade till tonåren – som Miley Cyrus – har varit tvungna att bryta med en föreställd image och vrida den trehundrasextio grader i motsatt riktning. Men detta är så klart mest en fråga för kvinnliga artister. Drake, som man, har delvis kunnat behålla sin mjuka sida.

Men jag blev orolig när Drake började pumpa på gymmet. I dag ser han ut som Rick Ross. Skulle han bli kaxig nu? Men i grunden är han fortfarande samma tönt vars största idol är den för tidigt bortgångna Aaliyah. Hans instagram fylls av känslor, humor och kärleksförklaringar, även om den filtreras genom en tuff yta. Hans senaste album »Views« är det mest tillbakalutade han släppt.

Natten till lördagen postade han en livebild med emojis på en svensk flagga och ett hjärta. I kväll står han på Globens scen. Jag hoppas att han är lika töntig som vanligt.




Relaterat

Hiphopens vardagsrealism