Sam Outlaw: Tenderheart
8
av 10
  • Artist
  • Sam Outlaw
  • Album
  • Tenderheart
  • Bolag
  • Six Shooter/Red Essential/Border


Här finns inget av altcountryns ofta tröttsamma och skräniga revolt.

Det vi lyssnar till är SoCal country, en sorts melankolisk country från södra Kalifornien, en musikstil där estetiken hänger samman med Los Angeles flagnande skönhet och dess försåtliga idé om att här, just här, finns drömmar att förverkliga. Ett bleksiktigare Bakersfield, ungefär. Sam Outlaw är kanske dess främste uttolkare just nu.
Outlaw fick ett mindre genombrott med debutplattan, 2015 års Ry Cooder-producerade »Angeleno«. Efter det har han turnerat stadigt i två år samt hunnit bilda familj. Och dessutom alltså spela in en uppföljare, producerad av honom själv men med samma musiker som backar honom, och som är ungefärligen lika bra som debuten.
»Tenderheart« tydliggör ånyo Outlaws styrka: hans utsökta låtskrivarförmåga. Här kommer tretton nya låtar, alla omedelbart redo att nynnas för alla och envar. Det var synligt på »Angeleno« och det är nu stadfäst i och med »Tenderheart«; att Sam Outlaw är en av de stora sångmakarna i den nya generationen countryartister. Han är dessutom begåvad med en suverän sångröst.
Han har en osviklig förmåga att på knappa tre minuter berätta en trovärdig, och ofta vemodig, historia där detaljrikedomen i stället för att förvilla snarare nyanserar berättelsen. Allt detta tonsatt till förvånansvärt traditionell, men ljuvligt melodramatisk, country.
Jag tycker mycket om Sam Outlaw. Han är trogen genrens grunder, använder dem för att bygga egna världar. Här finns inget av altcountryns ofta tröttsamma och skräniga revolt. Jag vet att han fått skäll för att smeka medhårs, men det gör mig inget. I rotmusikblaskan No Depression kallades han för »blodlös« och man menade att musiken saknade »grit and dust«. Inte oväntat, No Depression leker, trots sina tjugotvå år i branschen, fortfarande med pappas pistoler. Inget att bry sig om, således.
»Tenderheart«: för er som älskade »Angeleno« och vill ha mer av samma vara.
Relaterat

Dixie Chicks