159 bästa soulalbumen, en spellista


Kärlek, fuffens, slow jams och somlig önskan om förändring i form av en Spotify-spellista.

I just utkomna Sonic #92 publicerar vi bland mycket annat en lista över de hundrafemtionio bästa soulalbumen. Av denna lista har vi gjort en Spotify-lista med två låtar från varje skiva (spellistan börjar nerifrån och letar sig undan för undan fram till toppen). Det mesta på vår soullista ryms i Spotify-sortimentet, dock inte allt. Skivor som ej finns (i O.V. Wright-fallet finns bara en låt) där ger vi smakprov på längst ner.

»It’s all about the feelings«, sa Aretha Franklin en gång när hon pratade om soulmusik.

Ska en ta det till sin yttersta spets har ju the Queen of Soul helt rätt. Att släppa taget om sina känslor – »the man gets out of himself«, som Michael Jackson beskrev upplevelsen av James Brown – eller att kontrollera sina känslor trots att de är på god väg att koka över sammanfattar soulmusiken väldigt väl. Att vända lidande till något njutningsfullt. Blues möter gospel och släpper in köttets lustar, en vilja till förändring, ett behov av utveckling.

All soulmusik kommer från djupet av en afroamerikansk musiktradition och den bästa soulmusiken har, med några undantag, givetvis spelats in av svarta artister. Den lista över de bästa soulalbumen vi presenterar från och med det här uppslaget och rätt många i det här numret återkommande sidor framöver är främst tänkt att ge en sorts överblick, koppla ihop då och du. Att exempelvis Georgia Anne Muldrow och Leon Bridges inkluderas är inte för att deras respektive skivor kan sägas vara bättre än, säg, Marvin Gayes »Let’s Get It On« (som inte är med) utan vi har med urvalet velat visa att det fortfarande görs relevant soulmusik – både progressiv och traditionell sådan.

En del plattor är lika mycket funk som soul, eller lika mycket country som soul, eller lika mycket pop eller rock som soul. Men vi anser att de har tillräckligt mycket soul i sig för att förtjäna sin plats här. Plus att alla listor eller kategoriseringar mår bra av att inte vara alltför renläriga eller förutsägbara.

Listan påverkas förstås också av att vi satte en »max ett album per artist«-gräns, ty det hade kunna bli ensidigt annars. Det finns ju så många som förtjänar att lyftas fram – långt fler än vad vår lista ger utrymme åt. Se den som en kombination av början och fortsättning.

Ej på Spotify:

Roy C: Sex and Soul

https://www.youtube.com/watch?v=UEqQ7KLV4H0&t=877s

Stairsteps: 2nd Resurrection

https://www.youtube.com/watch?v=T9sAkYyt2YE

Ray Charles: Doing His Thing

Eddie Hinton: Very Extremely Dangerous

Beyoncé: Lemonade

O. V. Wright: A Nickel and a Nail and the Ace of Spades
Relaterat

Bättre sent än aldrig
Fri till slut