First Aid Kit: Ruins
8
av 10
  • Artist
  • First Aid Kit
  • Album
  • Ruins
  • Bolag
  • Columbia/Sony


Mörkare texter och råare sound. Men det är fortfarande de unika harmonierna som utmärker First Aid Kid och förenar låtarna.

Klara och Johanna Söderberg hade tröttnat på att stå i strålkastarljusets sken. Kunde inte njuta av uppmärksamheten. Tre skivor och sex år av ständigt turnerande hade satt sina spår. De behövde komma bort från musiken, från varandra. Hitta glädjen till musiken och lusten att skapa. De tryckte på paus.

Hjärtesorg och många terapitimmar senare är duons fjärde album här. Ett album som passande nog har fått namnet »Ruins«. De omåttligt talangfulla systrarna har nu hittat tillbaka både till musiken och till varandra. Vi kan konstatera att den tunga period de gått igenom gjort att texterna är och därför känns mer självupplevda än tidigare. »It’s a Shame«, ett smärtfyllt och utmärkt exempel på just detta, är en sång skriven i Los Angeles solsken som berör tomheten och ensamheten som en sprucken relation kan innebära. Att vilja laga allt som är söndrigt, vilja stanna kvar, och smärtan i att samtidigt inse att det inte går. Du måste gå vidare till något du inte vet vad det är.

 

»In LA, the sun’s almost too bright

I cannot get it right

The emptiness I feel

And now none of it seems real«

 

Tucker Martine (My Morning Jacket) ligger bakom produktionen denna gång. Han var den första producent som hörde av sig till First Aid Kit, men det var alltså först till detta album som hans önskan att producera bandet blev verklighet. Martines produktion har resulterat i ett sound som är mer genreöverskridande än vad vi är vana vid. För även om de tio spåren bottnar i den alternativa americana som First Aid Kit gjort till sin hemmaplan – med förebilder i den amerikanska traditionen av rotmusik – så låter det råare än tidigare. Skitigare, om man så vill. Visst, detta innebär att albumet spretar något och framstår som något ojämnt, men det ger också duon ytterligare en dimension. Denna förstärks av att musiker som Peter Buck från R.E.M. och Glenn Kotche från Wilco har funnits med i studion. Här finns elgitarrer och keyboards. Vi har »Postcards« som är bland det mest traditionella duon gjort. Vi har »Fireworks«, en ljuvlig ballad vi ska få anledning att återkomma till. Något som hela tiden finns där är den unika dynamik som uppstår när dessa systrar sjunger tillsammans. Det är den dynamiken som är kärnan i First Aid Kit. En kärna som räcker och blir över för att hålla ihop det här albumet.

Men så har vi ju »Fireworks« då. En låt som förtjänar några alldeles egna rader. För det är verkligen »Ruins« absoluta topp. När sista tonen i denna fantastiska ballad klingar ut är det tydligare än någonsin att systrarna från Svedmyra sedan länge vuxit ifrån oss som blev kvar. »Fireworks« är ett vykort från Chicago och Silver Lake Avenue. Det är kallt, ensamt, mörkt. Men oj vad jag vill vara just där. I den där sången. Jag ser fyrverkerierna hela vägen hit.
Relaterat

32 för 2018
När två blir en