199 bästa countryalbumen-spellistan


Läs listan i Sonic #93, lyssna på den här.

»He dreamed of something better, and my mama’s faith was strong

and us kids were just too young to realize

that another class of people put us somewhere just below

One more reason for my mama’s hungry eyes«

Merle Haggard

 

I grunden är country ljudet av rural arbetarklass som vill upp. Vilket nog också är en kraftigt bidragande anledning till varför så många såg och alltjämt ser ner på musiken. En del gillar den så klart inte på strikt smakmässiga grunder men det var och är också en fråga om klass. Närapå alla den gamla skolans genrelegender kom från en uppväxt som var dirt poor (i dag är det förstås i viss bemärkelse annorlunda, inte minst understrykt av Taylor Swifts välbärgade bakgrund) och folk som kommit upp sig i samhället eller aldrig vistats där nere var marginellt intresserade av att höra om mindre bemedlade individers liv och drömmar.

Det finns mycket dumhet och trångsynthet i countryn – som inom många genrer, låt vara av annan sort – men i de flesta fall ger den röst åt människor som önskar bli bättre. Som kanske har vuxit upp och präglats av fördomar, religiös fanatism, svag självkänsla, begränsad utblick. De kämpar med sina egna jag men musiken hjälper dem att bearbeta, tar dem till andra delar av landet och ibland världen. Synfält vidgas och deras publik åker med av bara farten. Att lyssna på countrymusiken från fyrtio- och femtiotalet fram till i dag är att få tidsförloppets samhälleliga förändringar och utmaningar tonsatta men kanske ännu mer helt tidlösa sorger och glädjeämnen.

Nu var vi ointresserade av att göra en lista med bara konventionell country. Vi ämnade även inkludera verk lite utifrån som har påverkat eller påverkats av countryn. Vår grund ligger i klassiker och självklarheter men förhoppningsvis ger listan också några »åh fan«-upplevelser. Och, viktigt: country är ett i sig enormt begrepp. Det kan vara honkytonk, det kan vara bluegrass och western swing, folkcountry och Texas-trubadurer, det kan vara Nashville-påverkade singer-songwriters och kosmiska LA- cowboyer, det kan vara rustik americana, fonky countrysoul, bökig altcountry, energisk cowpunk, frifräsare från Austin och massa annat.

I likhet med förra numrets soullista satte vi en »max ett album per artist«-gräns, just för att täcka in så mycket som möjligt av countryns vidd. Givetvis bör alla även bekanta sig med saker som »Anthology of American Folk Music« eller samlingar med pionjärer som The Carter Family, Jimmie Rodgers, Bob Wills, Bill Monroe och andra som hade sin storhetsperiod innan album blev ett format att räkna med.

Well, nedan följer i alla fall vår 199 bästa countryalbumen-lista som spellista (överlag två låtar från varje skiva, och vi börjar nerifrån och rör oss uppåt). OBS! Alla plattor finns inte i Spotify-sortimentet. Dit hör bland andra »The Last Hurrah« av Beaver Nelson, »I See a Darkness« av Bonnie »Prince« Billy, »Charlie« av Tompall Glaser, »Close to You« av Kate Wolf, »A Good Night for Singin’« av Jerry Jeff Walker, »Friday Night Blues« av John Conlee, »Strong Feelings« av Doug Paisley och »Renegade Picker« av Steve Young, men det är fler luckor än så. En del av den musiken kan ni eller rentav bör ni rota fram på Youtube, i skivbackar eller elsewhere. I några fall, om än bara några, har vi då hela album saknats lyckats hitta alternativa versioner av låtar från på listan inkluderat album men det har vi bara gjort då dessa alternativa versioner hyfsat liknar originaltagningarna. Och i något fall har vi bara lyckats hitta en endaste låt från den berörda skivan.
Relaterat

Gillian Welch
Utan Gud på sin sida
Emmylou Harris