Kanye-samplade – en spellista


Vad förenar Can, Whodini, Graham Nash och Asha Bhosle? Deras musik har använts av Kanye West.

Det var soulsamplingarna som etablerade honom men sedan dess har det hänt mycket med Kanye Wests ljudvärld – icke minst understrykt av de just släppta albumen »Ye« och »Kids See Ghosts«. Vid det här laget finns i hans samplingskatalog smakfulla doser av softrock och singer-songwritersärlingar, experimentell pop och gospelpredikningar, och egentligen oavsett vilket tar de låtarna vidare, förhöjer effekten. Hur förlösande är det inte när Sister Nancys dancehallsingel »Bam Bam« efter sisådär en minut och femtio sekunder dyker upp i »Famous«? Så där går att hålla på ett tag. Särskilt som det inte bara är vad Kanye samplar som vad han gör med samplingarna: sträcker ut dem, hackar itu dem, pitchar upp dem, tar ner dem (som exempelvis var fallet med blåset från Curtis Mayfields »Move On Up« i »Touch the Sky«). Det är ingen slump att det oftare talas om producenten Kanye West än rapparen Kanye West. Han har självförtroende nog att ta sig friheter och begåvning nog att ro alltsammans i land. Så, vad gjorde vi? Jo, vi gjorde en spellista med hundra låtar som han har samplat (främst till sina egna inspelningar men i några fall som producent åt Scarface, Brandy, Jay-Z, Beanie Sigel och andra; vi exkluderade här Peter Bjorn and Johns »Young Folks« som Kanye gjorde en cover/remix på till mixtapen »Can’t Tell Me Nothing«), och det blev icke helt överraskande en inspirerande, varierad och spännande spellista av det. Går väl säkert fylla på en del också på fredag då skivan som han producerat åt Nas släpps.
Relaterat

Hiphopens vardagsrealism