Låt J Hus leda dig till Venna
Venna.Från »Beautiful and Brutal Yard« står det dig fritt att ta med ganska mycket eller ganska lite, men stanna gärna upp vid en tjugofyraårig saxofonist och producent.

Det är nog få som älskar allt på nya J Hus-plattan, hans första livstecken sedan framgången med »Big Conspiracy« för tre år sedan. 

I partiet där han vaskar snorren får de flesta av oss exempelvis mer än vi någonsin har bett om.

Men när »Beautiful and Brutal Yard« är mindre detaljerad i sina intimhygieniska strävanden visar sig skivan vara en lättfotad och härligt hedonistisk serenad över allehanda livsläckerheter, till stora delar fjärran från mörkret som omgav (briljanta) förstasingeln »It’s Crazy«. 

Allra mest effektfullt blir detta livsnjutarelixir i Naira Marley-assisterade »Militerian«, som väl främst ska ses som en hyllning till duons afrikanska rötter (Gambia respektive Nigeria), deras fanskaror och kvinnotjusande kapaciteter.

Men nu är det inte det som verkligen får låten att lyfta och höja sig över mängden, snarare handlar det om den tätt flätade afrofusionproduktionen av P2J (Beyoncé, FKA Twigs, Dave) och Stuart Hawkes, för att inte tala om hur raderna från J Hus och Naira Marley studsar mot rytmen, mot basen, mot varandra och inte minst mot de tjusiga inspelen från jazzsaxofonisten Venna. 

Venna, riktigt namn Malik Venner, är en tjugofyraårig London-musiker som tidigare hörts på inspelningar med Burna Boy, Wizkid och vår egen Snoh Aalegra men verkligen kom att skina, även som producent, på Kilburn-rapparen Knucks drill & jazz-combo till genombrott »Alpha Place« i fjol. 

En ännu mer heltäckande bild av Vennas vision får du av hans senaste egna släpp, vårens EP »EQUINOX«, som mycket väl kan utgöra årets så här långt finaste symbios av jazz, hiphop, r’n’b, bossamutationer och så det svårkategoriserade men icke desto mindre bitterljuva melodiska mirakel som är »Sicily’ Box«. Att Venna förresten stoltserar med ett allt annat än försumbart självförtroende kan möjligen utläsas enbart utifrån det faktum att han är stor beundrare av excentriske CBS-mogulen Walter Yetnikoffs sjövilda musikbranschodyssé »Howling at the Moon«. I en artikel i brittiska Vogue nyligen förklarade Venna att han från boken tagit med sig att han inte ska ta skit från någon.

Från J Hus senaste album står det dig fritt att ta med ganska mycket eller ganska lite, beroende på vem du är och vad du är ute efter. Men ingen bör slarva bort möjligheten att härifrån följa med Venna på hans fortsatta vandring.

 

VENNA x 6
Relaterat

Hiphopens vardagsrealism
Bättre sent än aldrig