Oddjob: Kong
7
av 10
  • Artist
  • Oddjob
  • Album
  • Kong
  • Bolag
  • Headspin/Border


Inget tema, men trivsamt ändå.

Inledande »I druidens flaska« har en titel som smakar Bo Hansson, en av alla artister/band vars musik Goran Kajfeš Subtropic Arkestra har tolkat på de tre volymerna av »The Reason Why«, skivorna med finfina covers, inte bara jazz utan även pop, prog och musik från världens alla hörn. Ibland rör sig Oddjob längs samma stigar som Kajfes månghövdade konstellation. Nästföljande låt »Kali Ma«, som flirtar med exotica och har en lätt afrikansk touch, känns subtropisk, till exempel. Annars har »Kong« en Oddjob-atmosfär med det typiska sound som Kajfes, Per »Ruskträsk« Johansson, Peter Forss, Lars Skoglund och Daniel Karlsson arbetat fram genom åren.

Det som skiljer »Kong« gentemot de senaste Oddjob-skivorna är att det inte finns något tema. Ingen barnmusik, inga covers eller koncept. Mina favoritskivor med dem har varit »Folk«, där de fritt tolkade en gammal skiva med svensk folkmusik, och »Clint«, med filmmusiktolkningar. Weather Report-hyllningen var också en lyckoträff. Just Weather Report dyker upp i skallen ibland när Daniel Karlsson ligger långt fram i soundet, med elorgel och synth. Oddjob är mer sjuttiotal än sextiotal, tycker jag, i sättet att förena melodier och klangfärger. Å andra sidan blir det aningen för mycket jazzfusion emellanåt för mina öron, som på den Miles-präglade »Bon«.

Förutom de två nämnda spåren är »L’est« skivans mest minnesvärda stund med en extremt medryckande melodislinga. Jag gillar också den mysiga »Feathers and Bells« och när Ruskträsk släpper loss i titelspåret.
Relaterat

Musikernas musiker
Oddjob: Jazzoo 2