Goran Kajfeš Subtropic Arkestra: The Reason Why Vol. 3




8
av 10
  • Artist
  • Goran Kajfeš Subtropic Arkestra
  • Album
  • The Reason Why Vol. 3
  • Bolag
  • Headspin/Border


Världsfusion du inte annat kan göra än dyrka.

Söndagen den 20 augusti i år spelade Goran Kajfeš Subtropic Arkestra på jazzklubben Faschings fyrtioårskalas i Vitabergsparken, Stockholm.

Det var en fullkomligt magisk kväll. Väldigt stor – åtminstone tusenhövdad – och väldigt mångskiftande publik. Ljuvligt väder – sensommarvärme med svaga stråk av krispig höstkyla. Nyfiken, välkomnande och uppmärksam stämning. Gratis inträde. En hantverksfolköl i min hand.

Och så Goran Kajfeš Subtropic Arkestras psykedeliska, internationella, svängiga och lyhörda jazz ovanpå allt detta. Grädden på moset, körsbäret på toppen. I en känsloladdad timme både speglade och förhöjde den atmosfären i Vitabergsparken.

Vad mer kan man begära?

När jag lyssnar »The Reason Why Vol. 3«, Goran Kajfeš Subtropic Arkestras tredje fullängdare, återvänder jag på svävande steg till den kvällen i Vitabergsparken. All den förbrödring, all den kraft och all den transcendens som jag då upplevde bor nämligen även i dess spår. (Plus att Subtropic Arkestra de facto framförde både en och två låtar från den aktuella skivan då…)

Alla som redan är bekanta med Goran Kajfeš Subtropic Arkestra kommer att känna igen sig på »The Reason Why Vol. 3«. Ty liksom sina synnerligen logiskt titulerade föregångare »The Reason Why Vol. 1« (2013) och »The Reason Why Vol. 2« (2014) består »The Reason Why Vol. 3« av en handfull tolkningar – av handplockande låtar från jordens alla hörn som Goran Kajfeš och hans mannar satt sin uppfinningsrika, själfulla och fusionanstrukna prägel på.

Att »The Reason Why Vol. 3« bygger på original skapade av så vitt skilda band och artister som hippiefunkgänget U.S. ’69 (»I’m on My Way/Patch of Blue«), den etiopiske keyboardisten Hailu Mergia (»Ibakish Tarekigne«), Panda Bear (»You Can Count on Me«) och Black Devil Disco Club-mannen Bernard Fevre (»Le Monde Avait 5 Ans«) är med andra ord inte helt lätt att höra. Goran Kajfeš Subtropic Arkestra – som förutom trumpetaren Kajfeš består av Jonas Kullhammar (saxofon, flöjt), Per Texas Johansson (saxofon, basklarinett), Per Ruskträsk Johansson (saxofon, flöjt), Jesper Nordenström (orgel), Reine Fiske (gitarr, Mellotron), Robert Östlund (gitarr), Johan Berthling (bas) och Johan Holmegard (trummor, percussion) – har ett eget sound, en egen attityd och en egen filosofi och de har sålunda inga problem med att göra andras låtar till sina.

Fredagen den 24 november spelar Goran Kajfeš Subtropic Arkestra på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm.

Det kommer förmodligen bli ännu en fullkomligt magisk kväll. Inget skulle förvåna mig mindre om jag efter den börjar dyrka Goran Kajfeš Subtropic Arkestra som en religion.




Relaterat

Jonas Kullhammar
Oddjob: Kong
Musikernas musiker
Oddjob: Jazzoo 2