Femton år av eurobluesigt brus


I höst fyller Osslers Hansa-studion-inspelade mästerverk »Ett brus« femton år. Det firas med ett efterlängtat vinylsläpp – och en turné.

– Det fanns ingen tid för att diskutera nya arr på låtarna så vi spelade på stundens ingivelse och i samklang med ljuden som studsade runt i salen, därav det speciella soundet.

Pelle Ossler har gjort förnämliga skivor både före och efter sitt femte album från 2008. Men ingen av dem låter som »Ett brus«. Det gäller förresten inte bara hans egna plattor. Ingen skiva över huvud taget går riktigt att likna vid den. Och då inte bara för att öppningsspåret bär titeln »Svinbesättningen«.

Ljudbilden är stor, mäktig, vibrerande, på gränsen till krackerande, bitvis direkt skrämmande. Med ett band bestående av Conny Nimmersjö, Ulf »Rockis« Ivarsson och Christian Gabel spelade Ossler in skivan i den mytomspunna och Berlin-belägna Hansa-studion (Bowie, Iggy, Eno, Neubauten, U2). Tillsammans hittade de ett långsamt pulserande, ångestdrivet, fåackordigt groove som kanske bäst förkroppsligas av låtar som »Ett slutet rum« och »Ner i säcken«.

»Euroblues«, som artisten kallar det, inspelad i studions stora rum Meistersaal.

– Jag tror i princip allt på skivan kan tillskrivas den salen, säger Ossler. På sjuttiotalet kallades den Studio 2 men den används numera som det den byggdes för 1913: events, högtidligheter av olika slag. Väldigt spatiös och med kassettak i trä tio meter upp, långsmala höga fönster mot Köthenerstrasse, en scen och rummet intill där kontrollrummet låg är numera en flott bar. Själva fastigheten är en av få som inte blev pulvriserade under kriget.

I höst när »Ett brus« fyller femton ges skivan äntligen ut på vinyl och tas dessutom ut på en turné med ett band som förutom Ossler själv består av Ulf »Rockis« Ivarsson, Hux Nettermalm och Mikael Nilzén. Datum och orter:

15/11 Köpenhamn, Råhuset
16/11 Landskrona, Landskrona teater
17/11 Malmö, Babel
24/11 Göteborg, Skeppet
25/11 Borlänge, Broken Dreams
29/11 Stockholm, Södra Teatern
30/11 Älmhult, Folkets Hus
1/12 Kristianstad, Kulturkvarteret
Relaterat

Ossler