»Texten handlar om att harva runt«




Foto: Anna Simonsson



På Täby galopp med Eldkvarn-gitarristen Carla Jonsson. (Ur Sonic #60, december 2011.)

Vi i Sverige är ganska ensamma om att betrakta trav som den stora hästsporten. I nästan hela övriga världen dominerar galopp. En av världens mest prestigefulla galopptävlingar hålls varje år på den anrika banan Longchamp i Frankrike. Där var Carla Jonsson en dag förra hösten.

– Jag lånade en lägenhet i Paris och stannade där lite längre tid. En dag när jag tog en långpromenad hamnade jag vid Longchamp av en slump. Det berömda loppet Prix de l’Arc de Triomphe skulle hållas först några veckor senare, men jag blev ändå sittandes i flera timmar och kollade när hästarna sprang.

– Jag har hundra låtar i huvudet hela tiden, berättar Carla. Många är färdiga till två tredjedelar. Musiken är lätt. Det är texterna och att få ihop det till en helhet som tar tid. Den här dagen vid Longchamp kom jag att tänka på en idé om Täby galopp som jag hade haft sedan flera år.

Vi har tillsammans åkt till Täby, strax norr om Stockholm. Galoppbanan är en av få i Sverige. Carla har faktiskt aldrig varit här tidigare. Han är inte speciellt intresserad av galopp. Eller ens av hästar, sedan han som barn försökte mata en kuse med en knäckebrödsskiva som låg platt i handflatan. Hästen tog en tugga av både hand och bröd.

– Man ser galoppbanan från E18. Under många år har jag passerat förbi, på väg ut till Vaxholm där vi har spelat in flera skivor. Jag har fascinerats av de färgglada dräkterna, hästarna och de små människorna som sitter högt uppe i luften.

Det är en gråmulen måndagsförmiddag i slutet av oktober. Linda, som är marketing- och eventmanager vid galoppbanan, visar oss runt. Vi häpnar över hur mycket aktivitet det faktiskt pågår på det stora området. Mycket är slitet men charmigt och anläggningen från tidigt sextiotal känns som ett eko av svunna tider. Eller kanske vittnar den överdimensionerade läktaren främst om att några strålande tider aldrig kommit för galoppsporten i Sverige. Nyligen såldes marken. Här ska i stället byggas bostäder. Inom tre år ska galoppbanan ha flyttat till en ny plats. Än är det inte bestämt var.

– För fyra år sedan var jag nere på fälgarna, säger Carla. Vi spelade så jäkla mycket. Texten handlar om att harva runt, om när någonting man verkligen älskar blir tråkigt och bara för mycket. »Täby galopp« ligger bra i munnen och går fint att sjunga. Jag upprepar det som ett mantra och använder det som en metafor för att befinna sig på ett ställe som man inte tycker är så kul.

Carla skulle alltså vara den gamla pållen, som tröstlöst springer runt, runt, varv efter varv.

»Åren känns i låren,
svansen hänger ned
Aldrig läker såren,
allting är ur led«

Linda tar oss med till stallarna för att visa Carla var han hade kunnat bo, om det här med hästen inte bara hade varit en liknelse.

– Tjena Plura, säger Carla och klappar Nordens just nu formstarkaste tvååring på nosen.

Hästen verkar inte ta illa upp. Han är väl van vid att folk kallar honom allt möjligt när han springer, kan man ana. Den man som vi vanligen sammanknippar med smeknamnet Plura, alltså Carlas bror och Eldkvarns frontfigur, har fått väldigt mycket uppmärksamhet de senaste åren. Startskottet var nog öppenhjärtiga Svart Blogg och skivan med samma namn. Sedan följde matprogrammet, kokboken, medverkan i TV-programmet »Så mycket bättre« och en hel del annat – inte minst Pluras »kokainskandal«. Även Eldkvarn har fått sig en rejäl skjuts framåt av Pluras mediala synlighet. Enligt Carla har publiken fördubblats under de senaste åren.

Annars har det varit både upp och ned under de fyrtio år som gått sedan Carla, Plura och Tony Thorén började spela ihop i Norrköping under bandnamnet Piska Mig Hårt. Jubileet firas bland annat genom en matig box och en stor konsert på Cirkus i Stockholm. Därefter är framtiden mer osäker.

– I vår ålder kan man aldrig tänka så långt framåt. Det händer ju saker med ens kropp. Man blir sjuk … Så vi får ta en sak i taget, göra en skiva och hoppas på att den ska bli så bra som möjligt. Vi har spelat jäkligt mycket de senaste tio åren. Men det kommer att bli mindre nu, lite beroende på hur det går med Pluras straff för kokaininnehavet. Man har väldigt mycket regler att förhålla sig till när man har fotboja. Så att åka runt och spela under våren blir nog svårt. ■

 




Relaterat

Plura Jonsson
4 x 2005