Jessi Colter: The Psalms
8
av 10
  • Artist
  • Jessi Colter
  • Album
  • The Psalms
  • Bolag
  • Legacy/Sony


Lenny Kaye och Waylon Jennings-förknippad countrystorhet i udda men synnerligen givande kollaboration, om ni frågar Pierre Hellqvist.

Det var när Lenny Kaye, Patti Smith-gitarristen och »Nuggets«-initiativtagaren, jobbade med Waylon Jennings självbiografi i mitten av nittiotalet som idén till den här skivan föddes. Kaye hade just ätit en middag i countrytungviktarens hem då han stegade in i dess vardagsrum och där fick uppleva hur Jessi Colter, Waylons hustru och själv countrystjärna på sjuttiotalet (»I’m Not Lisa« var en jättehit), vid pianot improviserade fram toner till texter från Psaltaren ur Gamla Testamentet. »I’d never seen anything so pure or immediate«, minns Lenny Kaye nu många år senare då en hel skiva på detta tema och upplägg slutligen blivit verklighet.
Som producent av »The Psalms« håller sig Lenny Kaye i bakgrunden. Han önskar helt klart återskapa den där närmast magiska upplevelsen för drygt tjugo år sedan och förutom att bygga upp eller förstärka stämningar med sin gitarr eller annat sparsmakat komp låter han Jessi Colter, hennes piano och inlevelsefulla, vackert inbäddade sång mestadels agera på egen hand.
Det här är inget för den letar efter vers & refräng-låtar eller snabbhäftande kickar. Det här är introspektiv musik att försvinna in i och begrunda meningen med livet till. Även om du nu inte kan relatera till kung Davids gamla psalmer är det svårt att bli annat än hänförd och stundom berörd av Jessi Colters passion för dem. Hon ger dem en plats i nuet. Det blir en sorts hyllning till mystiken som håller oss mänskliga.
Relaterat

Dixie Chicks