LÅTEN Sudan Archives: Time
Foto: Eric ColemanNär du förväntar dig en munter historia, men allt faller i kras.

Det sägs att den ultimata »popsången« ska ligga på tre–fyra minuter och alla radiospellistor vittnar om detta. Men viss musik är betydligt mer spännande och kräver ett annat format, som till exempel experimentell jazz eller hypnotisk techno där olika varierande partier, ändrade stämningar och små detaljer ger en gåshudseffekt över åtta minuter.

Ibland räcker det med 1.39 för att berätta allt.

Som i »Time« från Sudan Archives självbetitlade debut-EP, släppt på det välrenommerade, alternativa hiphopbolaget Stones Throw.

»Time« är inget interlude. Det är en låt som kan mäta sig på samma sätt som alla de andra magiska låtarna på skivan. Ni vet den där känslan av förälskelse, när en går runt och är konstant glad och förväntansfull? Så börjar »Time«. Stråkarna som den självlärda violinisten och r’n’b-vokalisten Sudan Archives spelar ligger mellan amerikansk folkmusik och afrikanska musiktraditioner, och bjuder upp till smittsam dans i de inledande handklappstakterna.

Jag förväntar mig en munter historia. Sedan faller allt i kras. Ni vet när förälskelsen går över till kaos, förvirring och tjafs? Ja, just precis så.

Sönderfallande trummor, upphackade stråkar och en ensam visselpipa. Ni vet när en till slut inser att det är över men man kan inte släppa det och är bara sårad och arg, besviken på den andra och sig själv?

Förtvivlad och förbannad utbrister Sudan Archives om och om igen »All you wanted was time«. Så tystnar det. Det har gått en minut och trettionio sekunder och mina känslor har slitits och bytt skepnader som om det hade passerat år.
Relaterat